SDOK-directeur Baelde: Iedere plek in Nigeria wordt getroffen
KADUNA – „Ik zag zijn gezicht betrekken”, zegt Edwin Baelde, directeur van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), over zijn Nigeriaanse begeleider. Zondag hoorden ze via de telefoon over de aanslag op een kerk in de stad Jos waarbij zeker acht doden vielen. „Het aantal aanslagen op kerken en individuele christenen neemt toe.”
Vanuit de Nigeriaanse stad Kaduna, waar hij dinsdag is vanwege een werkbezoek aan het Afrikaanse land, vertelt de SDOK-directeur over de diepe indruk die de confrontatie met christenvervolging in Nigeria op hem maakte. „De aanslag van zondag is helaas geen incident. Het aantal gewelddadigheden neemt toe. Vanaf het begin van dit jaar zijn er zeker zeventig individuele christenen vermoord. Bovendien zijn er vrijwel wekelijks aanslagen op kerken.”
Volgens Baelde was zondag direct duidelijk dat de nieuwe aanslag in Jos en de aanval later die dag op een kerk elders in het land „serieuze aanslagen waren. Van het kerkgebouw in Jos is vrijwel niets meer over. In de omgeving is het een enorme chaos.”
In Kaduna, zo’n 50 kilometer van Jos, is de spanning onder christenen merkbaar, aldus Baelde. „Ik ben bij de plek in Kaduna geweest waar twee maanden geleden een aanslag is geweest. Die kostte acht mensen het leven. In de omgeving zijn de gebouwen zwaar beschadigd.”
Zondag woonde de SDOK-directeur een dienst bij in de stad Gombe, „Als je de kerk binnengaat, moet je eerst voorbij gewapende politieagenten. De tassen van bezoekers worden gecontroleerd. Het terrein is omheind, in de omgeving staan gemeenteleden op wacht, ze zijn gespitst op wat er kan gebeuren.”
Diepe indruk maakte een bezoek aan een ander kerkgebouw in Gombe op Baelde. „De voorganger liet me zien waar zijn vrouw en zoon zijn doodgeschoten. De kogelgaten in de muur spraken boekdelen. Overal was bloed te zien, de aanwezige Bijbels kleurden rood. Het is heel heftig om dat te zien. Maar ook indrukwekkend om vervolgens deze man in een andere kerk zondags het koor te zien dirigeren en te horen getuigen van zijn hoop op God.”
Baelde merkt nog geen afname van de kerkgang in Nigeria, al zijn mensen volgens hem wel bang. „Er zijn in Kaduna dit jaar al negen kerkgebouwen gesloten. De gemeenteleden gaan liever naar grotere kerken die beter te beveiligen zijn.”
Volgens de Nederlander, die later deze week terugkeert van zijn werkbezoek, lijkt er achter de aanslagen op christenen een „bewuste strategie” te zitten. „Langzaam maar zeker wordt iedere plek in het noorden van het land getroffen door aanslagen.”