Binnenland

D66 valt buiten coalitie in Geldermalsen

GELDERMALSEN – D66 is buiten de nieuwe coalitie in Geldermalsen gevallen.

Van onze correspondent
12 June 2012 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 21:32

Dat bleek afgelopen weekwisseling. Toen werden Dorps­belangen (5 zetels), CDA (3), PvdA (3) en D66 (2) het eens over een conceptcoalitieakkoord. Tegelijkertijd werd bekend dat D66 afhaakt bij de verdere coalitievorming, omdat er voor deze partij onvoldoende mogelijkheden bestaan om een wethouder te leveren.

De formateurs, Van Veen en Prick, verwachten in de laatste week van juni een nieuw college te kunnen presenteren.

De bestuurscrisis in Geldermalsen ontstond eind april toen coalitiepartij VVD (5) tijdens een debat over het Multifunctioneel Centrum (MFC) liet weten grote moeite te hebben met het optreden van het college. Toen oppositiepartijen SGP (3), CDA en PvdA daarop een motie van wantrouwen indienden, steunde de VVD die. Dat betekende het einde van de coalitie van Dorpsbelangen, VVD en D66.

De onderhandelingen voor een nieuwe coalitie werden gevoerd onder leiding van twee informateurs van buitenaf. Na een eerste gespreksronde gingen Dorpsbelangen en D66 samen met nieuwkomers CDA en PvdA aan de slag om een nieuw akkoord in elkaar te timmeren. Inmiddels is dat er op hoofd­lijnen, maar is het niet gelukt om met deze vier partijen een college te vormen.

Struikelblok is dat de fracties vinden dat de nieuwe wethouders niet meer dan drie voltijdsbanen mogen invullen. In de zoektocht naar beschikbare wethouders werden diverse varianten onderzocht, maar bleek er uiteindelijk onvoldoende ruimte voor een wethouder van D66. Daarop haakte die partij af.

D66-fractieleider De Geus speelt met name het CDA de zwartepiet toe. Volgens hem dreigde die partij vast met opstappen als zij geen voltijds wethouder kreeg. De Geus wilde de onderhandelingen niet op scherp zetten, omdat anders een coalitie van SGP, CDA en VVD dreigde. „En daar voelden wij weinig voor.”

SGP-voorman Van Bruchem constateert dat er een coalitie in de maak is die rust op de kleinst mogelijke meerderheid van elf zetels. Ook constateert hij dat de „drang tot regeren” bij het CDA groter is dan de keuze voor een brede coalitie. Hoewel alle partijen de SGP prijzen om haar constructieve opstelling in het recente verleden, viel de partij al na de eerste gespreksronde af. Waarschijnlijk vanwege de begrotingsdiscipline die de SGP eist en de visie van de partij op het MFC, aldus Van Bruchem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer