Kerk & religie

Christenen tegen opstart kernreactoren in Japan

TOKYO – De herstart van twee kernreactoren die na de ramp in Fukushima vorig jaar zijn stilgelegd, roept steeds meer weerstand op. Japanners van onderscheiden religies, waaronder christenen, verenigen zich in hun kritiek op de plannen van de Japanse premier Yasuhiko Noda.

Kerkredactie
8 June 2012 17:26Gewijzigd op 14 November 2020 21:30
Japanners protesteerden vrijdag tegen kernenergie. Foto EPA
Japanners protesteerden vrijdag tegen kernenergie. Foto EPA

De premier heeft vrijdag een beroep op de bevolking gedaan om te aanvaarden dat twee kernreactoren weer aangezet worden. Anders loopt de economie gevaar, voorspelde hij.

Alle vijftig intacte kernreactoren in Japan zijn voor onderhoud of veiligheidsinspecties stilgelegd nadat een tsunami na een aardbeving op 11 maart 2011 de kerncentrale van Fukushima onklaar had gemaakt. Twee reactoren in de centrale van Ohi zijn inmiddels gereed om weer te worden opgestart. De regering bezweert dat ze veilig zijn, maar het vertrouwen van het publiek in de overheid heeft door het gebeurde in Fukushima een grote knauw gekregen.

Volgens theoloog Teruo Kuribayashi, een Japanse theoloog en auteur van boeken over christelijke ethiek rondom nucleaire techniek, is een herstart te betreuren als een meerderheid van de bevolking dat niet wil. „Gezien de risico’s op ernstige ongevallen en radioactieve vervuiling is het zeer de vraag of kernenergie een technologie is waar God zijn goedkeuring aan geeft.”

Volgens voorganger Shingo Naito, voorzitter van een commissie vrede en nucleaire vraagstukken in de Nationale Christelijke Raad van Japan, verzet zijn organisatie zich „vanzelfsprekend” tegen het plan, aldus de Anglican Journal donderdag. Een interreligieus forum is van mening dat een herstart geen recht doet aan de duizenden slachtoffers van de tsunami en de vrijgekomen straling. Organisaties waaronder de Japanse Rooms-Katholieke Raad voor Gerechtigheid en Vrede werken aan een petitie of een verklaring tegen hervatting van nucleaire energiewinning. De rooms-katholieke raad roept op om werk te maken van duurzame energievoorziening.

Levensstandaard

President Noda zei dat kernenergie onmisbaar is voor de Japanse samenleving. „Wij moeten de reactoren 3 en 4 in Ohi herstarten om de levensstandaard van de mensen te beschermen. De Japanse samenleving kan niet overleven als wij alle kernreactoren stilleggen of stilhouden”, zei de premier.

De overheid vreest dat zonder kernenergie niet kan worden voldaan aan de extra vraag naar elektriciteit in de warme zomermaanden, voor koeling en airconditioning. Elektriciteitsbedrijven zullen meer gebruik moeten maken van dure, fossiele brandstoffen, waardoor de prijzen zullen stijgen.

Lokale instemming is wettelijk niet vereist om de reactoren weer op te starten, maar de regering heeft toegezegd in elk geval begrip te zullen vragen van het provinciebestuur. De gouverneur van Fukui had de publieke oproep van Noda als voorwaarde gesteld voor zijn instemming. Waarschijnlijk zal Noda volgende week beslissen, waarna de reactoren binnen enkele dagen weer in bedrijf kunnen zijn.

De regering vaardigde in april nieuwe veiligheidsvoorschriften uit om zorgen bij de omwonenden weg te nemen. Fukui telt dertien kernreactoren, geclusterd in vier complexen aan de kust.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer