Arrestaties na vernielingen supporters FC Utrecht
Het verkeer op de snelweg A4 richting Amsterdam is zaterdagavond korte tijd volledig stilgelegd bij de afrit naar de A12 op het Prins Clausplein. Een bus met supporters van FC Utrecht kwam daar tot stilstand omdat een ruit van het voertuig was vernield en stoelzittingen naar buiten werden gegooid.
Een cordon busjes van de mobiele eenheid zette de weg af, zodat de politie de 44 inzittenden kon arresteren en naar een politiebureau afvoeren.
De Utrecht-supporters kwamen uit Den Haag, waar hun club tegen ADO Den Haag had gespeeld. Veertien bussen met aanhangers reden terug naar Utrecht. De overige dertien zijn doorgereden.
Volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie in Den Haag is het vrijwel zeker dat de ruit sneuvelde door een steen van buiten. Vervolgens hebben de inzittenden de glasscherven en een aantal stoelzittingen naar buiten gegooid. Alle inzittenden zijn gearresteerd en op een politiebureau in Den Haag gehoord.
Van de 44 passagiers krijgen er twee waarschijnlijk een dagvaarding voor vernieling, maar daar is nog nader onderzoek voor nodig, aldus de woordvoerster. Alle supporters mochten rond 02.00 uur zondagochtend naar huis. Daarvoor was een nieuwe bus gehuurd.
De politie heeft verder nog vijf Hagenaars gearresteerd. Een van hen, een 26-jarige man, wordt ervan verdacht dat hij een voorwerp naar de betrokken bus heeft gegooid. Hij ontkent dit echter. Een andere Hagenaar is aangehouden omdat hij in de buurt van het stadion bussen zou hebben vernield die helemaal niets te maken hadden met het vervoer van supporters. Beiden zijn na verhoor zondag vrijgelaten.
Voorts zijn nog drie inwoners van de residentie opgepakt, twee voor belediging van agenten en een omdat hij een bevel om weg te gaan negeerde. Dit drietal kreeg een dagvaarding mee naar huis. Op hen is het zogenoemde snelrecht toegepast.
Voorzitter en algemeen directeur ad interim M. Sturkenboom van FC Utrecht bekritiseerde zondag de autoriteiten in Den Haag. „Al tijdens de wedstrijd hoorde ik dat ze van plan waren de Utrecht-supporters bij het minste of geringste bikkelhard aan te pakken.” Volgens Sturkenboom was het parkeerterrein voor de Utrecht-bussen veel te klein, waardoor ze niet meteen na de wedstrijd konden vertrekken, zoals was afgesproken. Door dat tijdverlies kregen de Haagse supporters de gelegenheid om de bussen op te wachten, aldus de voorzitter.
Hij benadrukte verder dat de inzittenden van de vernielde bus geen onderdeel zijn van de ’harde kern’ van FC Utrecht. „Er zaten vrouwen, oudere mannen en kinderen bij, die zijn behandeld als hooligans. Ik vind het best als er stevig wordt opgetreden tegen relschoppers, maar dat moet dan wel in de juiste proporties gebeuren.” Het naar buiten gooien van stoelzittingen noemt de voorzitter dom en niet goed te praten. „Maar de situatie had niet hoeven te ontstaan en de reactie van de politie was wel erg overdreven.”
Voor en na de wedstrijd waren buiten het stadion veel ME’ers op de been.