Buitenland

Koerden slaags met Turkmenen in Irak

Bij geweld tussen Koerden en Turkmenen in Noord-Irak zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Zaterdag sloeg de onrust over naar het noordelijker gelegen Kirkuk. Aanleiding voor het geweld was vermoedelijk de beschadiging vrijdag door Koerdische strijders van een pas heropend Turkmeens islamitisch heiligdom in de stad Tuz Kharmato.

AP
25 August 2003 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Een menigte van honderden Koerden en Turkmenen raakte vrijdagavond in Tuz Kharmato slaags. Iraakse politieagenten vuurden waarschuwingsschoten af, die twee Turkmenen het leven kostten, zo meldde het Amerikaanse leger. In totaal kwamen bij de gevechten drie Turken en vijf Koerden om.

Zaterdag brak geweld uit in Kirkuk. Volgens de Turkse pers verzamelden zich honderden Turkmeense betogers bij een overheidsgebouw, waarna strijders van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) het vuur openden. Twee Turkmenen kwamen daarbij om het leven, meldde het Turkse persbureau Anatolia. De door de Amerikanen benoemde burgemeester van Kirkuk, de Koerd Abdul Rahman Mustafa, bevestigde dat twee mensen om het leven zijn gekomen, maar hij zei er niet bij of het om Koerden of Turkmenen ging.

Twee standbeelden van Turkmeense helden in het centrum van Kirkuk werden zaterdagavond met granaatwerpers onder vuur genomen. In de nacht van zaterdag op zondag waren schoten te horen, maar het was onduidelijk van wie die afkomstig waren. Na de granaataanval werden de standbeelden bewaakt door Iraakse politieagenten. Amerikaanse troepen lieten zich niet in de stad zien.

„De situatie baart ons zorgen. We werken samen met het stadsbestuur om de problemen op te lossen”, zei een officier van het Amerikaanse leger in Kirkuk kort na de granaataanvallen. „Democratie is voor hen op komst, maar ze zijn nog bezig haar te absorberen. Je kunt de situatie vergelijken met de Verenigde Staten in de jaren ’50 van de negentiende eeuw.”

Kirkuk, Tuz Kharmato en omgeving vormen een olierijk gebied dat wordt bevolkt door Arabieren, Turkmenen en Koerden. Onder Saddam Hussein werd een deel van de Turkmenen en Koerden verdreven en hadden de Arabieren de overhand. Nu eisen de etnische groepen, die geen van drieën in de meerderheid zijn, ieder macht en invloed op. In mei deed zich geweld voor tussen Koerden en Arabieren, waarbij zo’n tien doden vielen. Sindsdien is de situatie gespannen gebleven.

In Kirkuk voelen de Turkmenen zich sinds de aanstelling van de Koerdische burgemeester ondervertegenwoordigd. De Iraakse Turkmenen spreken Turks en hebben nauwe politieke banden met Turkije.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer