Kerk & religie

HHK: Subsidieregeling aan VU ongelijk

AMSTERDAM – Het Hersteld Hervormd Seminarie krijgt nieuwe hoop door het feit dat de overheid de postdoctorale ambtsopleidingen boeddhisme en hindoeïsme aan de Vrije Universiteit (VU) bekostigt met 2,6 miljoen. Het seminarie ontvangt geen subsidie.

Kerkredactie
7 June 2012 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 21:28
De Vrije Universiteit te Amsterdam. Foto ANP
De Vrije Universiteit te Amsterdam. Foto ANP

De VU heeft een subsidie van 2,6 miljoen euro gekregen voor vijf jaar voor de opleiding tot pandit (hindoegeestelijke) en chaplain (boeddhistische geestelijke). Het Hersteld Hervormd Seminarie aan de VU krijgt echter nog steeds geen subsidie van de overheid, zo verklaarde rector dr. W. van Vlastuin 
donderdagmorgen desgevraagd.

Het seminarie viel bij de oprichting in 2005 buiten de subsidieregeling, omdat het niet voorkwam op een bestaande lijst van theologische opleidingsinstituten die daarvoor in aanmerking kwamen. Het was niet mogelijk om alsnog op die lijst geplaatst te worden. Dr. Van Vlastuin: „We zijn daar al zeven jaar mee bezig, maar steeds krijgen we nul op het rekest.”

In juli 2010 stelde staatssecretaris Van Bijsterveld een regeling op, waarbij het voor nieuwe opleidingen mogelijk werd om subsidie te ontvangen. Een van de criteria om in aanmerking te komen, was dat de opleiding het maatschappelijk belang dient. Op basis van deze nieuwe wet heeft de VU met succes subsidie aangevraagd voor de postdoctorale ambtsopleidingen boeddhisme en hindoeïsme.

Het seminarie heeft goede hoop dat het in aanmerking komt voor een subsidie op basis van deze regeling, zegt dr. Van Vlastuin. Deze zal echter sober zijn en maximaal 50.000 euro per jaar bedragen. „Het bedrag wordt berekend op basis van het aantal leden van de geloofsgemeenschap.”

Dr. Van Vlastuin is ervan overtuigd dat het mogelijk moet zijn om een structurele en hogere subsidie te krijgen. „De seminaria van de baptisten, de remonstranten en de doopsgezinden aan de VU krijgen jaarlijks 125.000 euro. Ik vind het een onrechtmatige ongelijkheid dat de ene theologische opleiding wel structureel subsidie krijgt en de andere niet, terwijl ze identiek zijn opgezet. Daar kunnen we ons niet bij neerleggen.”

Juridische stappen onderneemt het seminarie liever niet. „Wij geven de voorkeur aan politieke oplossingen. Deze ongelijkheid lijkt mij evident.”

Het ministerie doet over de zaak geen uitspraken zolang de gesprekken met de VU en het seminarie nog lopen.

Prof. dr. W. Janse, decaan van de faculteit godgeleerdheid, zei gisteren desgevraagd „vertrouwen te hebben in de afloop van de gesprekken tussen het seminarie, de faculteit en het ministerie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer