Binnenland

Apeldoorn zoekt begraafplaats voor Chinezen

APELDOORN – De Chinese uitvaartonderneming Fu Shou Yuan zoekt in Apeldoorn ruimte om Chinezen te begraven. Apeldoorn werkt mee aan de plannen.

6 June 2012 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 21:27
Zeedijk, Amsterdam. Foto ANP
Zeedijk, Amsterdam. Foto ANP

De Fu Shou Yuan Group heeft zijn oog op Apeldoorn laten vallen. De Chinese uitvaartorganisatie uit Sjanghai –naar eigen zeggen toonaangevend– wil een begraafplaats van 18 tot 30 hectare aanleggen voor Chinezen uit de hele Benelux.

Apeldoorn heeft in april een verzoek van een Chinese delegatie gekregen voor de aanleg van een begraafplaats. „Het is een redelijk groot oppervlakte”, aldus woordvoerder Arnoud van der Steen woensdagmorgen.

Apeldoorn zoekt nog naar een geschikte locatie waar overledenen naar Chinees gebruik ter aarde kunnen worden besteld of gecremeerd. Ook bovengronds begraven komt in de Chinese traditie voor. „De voorkeur gaat uit naar een heuvelachtig terrein.” Eind deze maand willen de Aziaten uitsluitsel hebben.

Nederland telt verschillende begraafplaatsen voor Chinezen, onder andere in Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Zwolle krijgt binnenkort een Chinese afdeling op een bestaande begraafplaats.

Den Haag kent sinds april 2000 een speciale ruimte voor Chinezen op begraafplaats Oud Eik en Duinen, aldus manager Ike Tjin A Lien van De Chinese Brug, een organisatie voor informatieverstrekking over onder andere Chinese uitvaartgebruiken. De tientallen begraafplekken waren „in no time” uitverkocht.

Zwolle krijgt na drie, vier jaar voorbereiding een eigen begraafplek voor Chinezen op begraafplaats Kranenburg, meldt Ying Kao Chan van de Chinese ouderenvereniging ’t Zonnetje. Chan heeft geen bezwaar tegen nog een Chinese begraafplaats in Apeldoorn. „Kennelijk is er behoefte aan. Mensen willen een graf graag dicht bij hen in de buurt hebben.”

Tjin A Lien verbaast zich over de plannen uit Sjanghai. „Chinezen uit België en Luxemburg gaan hun doden toch niet in Apeldoorn begraven? Een Chinees reist echt geen uren om een graf of de urn te bezoeken.”

Een speciale ruimte voor Chinezen is belangrijk om de overledenen de laatste eer te bewijzen en een goede rustplaats te bieden. Chinese graven moeten bijvoorbeeld bij elkaar en schuin omhoog staan, zodat de doden –in hun optiek– een goed uitzicht hebben en met elkaar kunnen praten.

Chinese begrafenissen gaan met de nodige –vaak boeddhistische– rituelen gepaard, legt Tjin A Lien uit. „Chinezen geven hun geliefden graag allerlei attributen mee op hun reis naar boven.” Overledenen krijgen bijvoorbeeld grote hoeveelheden geld mee. Of complete auto’s, huizen en mobieltjes. Allemaal in de vorm van papier. „De familie verbrandt het papier op de begraafplaats. Om de overledene een goede reis toe te wensen.”

Verder wordt er soms vuurwerk afgestoken en wierook gebrand. De rituelen leveren niet direct overlast op, zegt Tjin A Lien. „De verbranding is aan strikte regels gebonden.” Den Haag heeft daarom geruime tijd moeten zoeken naar een geschikte plek.

Een Chinese begraafplaats moet ook voor de Chinezen aan verschillende eisen voldoen. „De ingang moet herkenbaar zijn als Chinese begraafplaats en de plek ruim genoeg om grote graven te herbergen. Ook moet het verrichten van rituelen mogelijk zijn.”

Chinese christenen hebben geen behoefte aan speciale begraafplaatsen, zegt Sheung Ping Lee, voorganger van de Chinese kerk in Rotterdam. „Een Chinese begrafenis is vaak veel duurder dan een gewone uitvaart.” De voorganger wijst erop dat een kerkelijke begrafenis „niets” kost.

Ongelovige Chinezen denken dat een goed geregelde begrafenis geluk brengt voor de nabestaanden. „Daarom hechten ze er zo aan. Voor een christen hebben die rituelen geen enkele waarde.” Christenen van Chinese oorsprong lezen tijdens rouwdiensten altijd 1 Thessalonicensen 4. „Christus staat centraal. Hij is niet dood, maar Hij leeft. Daarom is een dienst niet somber, maar troostvol.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer