Binnenland

Minder gebruik anticonceptie

AMSTERDAM – Het aantal vrouwen dat geen anticonceptie gebruikt, is de afgelopen drie jaar gestegen van 31 naar 40 procent.

Binnenlandredactie
1 June 2012 22:50Gewijzigd op 14 November 2020 21:23

Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van Rutgers WPF. Meer dan 8000 mannen en vrouwen namen voor de derde keer deel aan het grootste representatieve bevolkingsonderzoek over seksualiteit in Nederland. Daarbij kwamen onder andere seksueel gedrag en beleving, seksuele problemen, geboorte­regeling en seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de orde.

Uit het onderzoek blijkt dat 9 procent van alle vruchtbare vrouwen geen geboorteregeling gebruikt, terwijl ze niet zwanger willen worden en wel seksueel contact hebben.

Mensen die in hun jeugd het slachtoffer zijn geworden van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag, blijken op latere leeftijd twee keer zo vaak seksuele problemen te hebben als mensen die daarmee geen ervaring hebben. „Daaruit blijkt hoe verstrekkend de gevolgen zijn als iemand al vroeg is geconfronteerd met seksueel misbruik”, constateren de onderzoekers.

Veel vormen van grensoverschrijdend seksueel gedrag komen duidelijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer drie op de tien mannen en ongeveer de helft van de vrouwen hebben een of meer vormen van niet-fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Er was meestal één pleger, veelal een bekende van het slachtoffer. Jongeren tussen de 14 en de 18 jaar lopen een relatief groot risico op het meemaken van fysieke seksuele grensoverschrijding, blijkt uit het onderzoek. Sinds 2006 zijn er nauwelijks verschuivingen opgetreden in het aantal gevallen van seksueel geweld.

Voor het eerst werden vragen gesteld over acceptatie van transgenders, mannen en vrouwen die zichzelf niet eenduidig man of vrouw voelen. Hieruit blijkt dat ongeveer een vijfde van de Nederlanders afkeurend tegenover genderambivalentie staat; ze gaan liever niet om met mensen van wie niet duidelijk is tot welk geslacht ze zich rekenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer