„Plan Petrakerk was te groot voor centrum H-I-Ambacht”
HENDRIK-IDO-AMBACHT – Na jaren van voorbereiding is vorige maand de kogel door de kerk gegaan: er komt geen nieuwe Petrakerk van de gereformeerde gemeente in het centrum van Hendrik-Ido-Ambacht.
Het zitplaatsentekort is voor de gemeente een urgent probleem. Het huidige kerkgebouw aan de Kerkstraat is te klein voor de circa 2000 leden. Om de nood te lenigen, is onlangs in één zaal van de kerk een videoverbinding aangelegd zodat gemeenteleden op een scherm de dienst kunnen volgen.
Al vanaf 2006 onderzoekt de kerkenraad de mogelijkheden om het nijpende ruimtegebrek aan te pakken. De gemeenteleden hebben zich uitgesproken tegen een splitsing van de gemeente. Ook een voorstel voor de bouw van een extern zalencentrum werd weggestemd – daardoor zouden de huidige zalen bij de kerkzaal betrokken kunnen worden.
De ledenvergadering nam in 2010 het besluit tot de bouw van een nieuw kerkgebouw. Aanvankelijk waren er voor de bouw van de nieuwe kerk twee locaties in beeld, een aan de rand van het dorp en een in het centrum. Naar beide locaties is een studie verricht. Het college wilde meewerken aan een onderzoek voor de bouw van een nieuwe kerk in het centrum.
Postzegelprocedure
Het college had besloten om voor de realisatie van de kerk de zogenaamde postzegelbestemmingsplanprocedure te volgen. Daardoor zouden omwonende maximale invloed kunnen uitoefenen door bijvoorbeeld bezwaarschriften. De gemeenteraad zou hier vervolgens over debatteren.
De plannen leidden al gauw tot forse onrust onder de omwonenden. Mede daarom heeft de Petrakerk de bouwvergunning niet aangevraagd. De leden stemden op 14 mei tegen de nieuwbouwplannen.
Betrokken wethouder Van der Vlies kijkt terug op een intensief proces waarin verschillende belangen speelden: „De omwonenden zijn vroeg bij het proces betrokken. Dit alles voorafgaand aan enige besluitvorming.” Van der Vlies geeft aan dat het nu niet aan de burgerlijke gemeente is om alternatieven aan te dragen. Daartoe wacht hij een eventuele reactie van de Petrakerk af.
De wethouder geeft verder aan dat de onrust onder omwonenden wel verklaarbaar is. „De plannen hebben een flinke impact op de directe omgeving van deze burgers.”
De VVD-fractie ageerde tijdens raadsvergaderingen het sterkst tegen de komst van de nieuwe Petrakerk in het centrum. Zo noemde VVD-fractievoorzitter Ouwerkerk de kerk een „moloch van een gebouw”, een „monstrum” en „een veel te grote voet die met een schoenlepel in zijn nieuwe omgeving moet worden geperst.”
Ouwerkerk heeft geen spijt van deze felle bewoordingen: „Ik blijf het op deze plaats een moloch van een gebouw vinden. Daarom begrijp ik ook de onrust van omwonenden. De mensen die in het naastgelegen appartementencomplex wonen, hebben daarin de centen van hun oude dag geïnvesteerd. Zij zouden dan de hele dag tegen een muur aan zitten kijken.”
Verkeersstromen
Ouwerkerk heeft zich ook niet als de criticaster van deze plannen gezien: „Een kerk vind ik prima, maar deze kerk was te groot op deze locatie. Daarnaast zou het lastig worden om de verkeerstromen vier keer op een zondag in goede banen te leiden.”
De politicus vindt dat de kerkelijke gemeente blind is gevaren op de locatie in het centrum. „Ik gun deze gemeente een nieuw kerkgebouw, maar op een andere plaats. Jammer is dat het heeft nu van alle kanten veel energie heeft gekost en weinig concreets heeft opgeleverd.”
Kees van Helden, die deel uitmaakt van de Commissie Relatie Petrakerk, kijkt terug op een langdurig proces met duidelijke stappen en keuzemomenten. „Zo hebben wij eerst nagedacht over het gemeente-zijn en vervolgens over het wel of niet splitsen van de gemeente. De volgende stap is geweest dat de gemeenteleden hebben gekozen voor de centrumlocatie.”
Van Helden geeft aan dat hij geen grote druk heeft ervaren van de omwonenden. „Wel werden wij voortdurend geconfronteerd met negatieve uitingen van omwonenden, die niet altijd de waarheid volledig weerspiegelden.”
Een verklaring geven voor de uiteindelijke nee-stem van de gemeenteleden vindt van Helden lastig. „De redenen van de nee-stem zijn niet gegeven. Wel is het financiële aspect regelmatig aan de orde geweest tijdens de informatieavonden.”