Gezondheid

Bijna 150 besmettingen VRE-bacterie

ROTTERDAM – Bijna 150 patiënten in zes ziekenhuizen zijn besmet geraakt met de multiresistente VRE-bacterie.

Regioredactie
1 June 2012 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 21:21

De besmetting werd aanvankelijk bij twee mensen in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam aangetroffen. Nadat ruim 450 oud-patiënten werden opgeroepen om uit te zoeken of zij ook besmet zijn met de bacterie, bleken er nog tien nieuwe besmettingsgevallen in Rotterdam te zijn.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer wees minister Schippers van Volksgezondheid er donderdag gisteren op dat de VRE-bacterie in meerdere ziekenhuizen is aangetroffen. Behalve het Maasstad Ziekenhuis gaat het ook om het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, het Canisius-Wilhemina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen, het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en MC Zuiderzee in Lelystad.

De VRE-bacterie (vancomycineresistente enterokok) is resistent tegen het antibioticum vancomycine. De bacterie kan schadelijk zijn voor mensen met een verstoorde afweer of met een ernstige ziekte. Bij gezonde mensen kan de bacterie geen kwaad.

De Kamer besprak gisteren de uitbraak van de klebsiellabacterie vorig jaar in het Maasstad Ziekenhuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en een onderzoekscommissie hebben hard geoordeeld over het functioneren van de leiding van het ziekenhuis. Binnenkort start er een tuchtzaak tegen drie betrokken microbiologen.

Ook het openbaar ministerie kijkt nog naar de gebeurtenissen. Als gevolg van de uitbraak zijn hoogstwaarschijnlijk drie patiënten overleden.

Schippers zei gisteren dat de zaak haar zeer heeft getroffen. Inmiddels is de situatie bij het ziekenhuis verbeterd, maar er is nog werk aan de winkel.

In de Kamer is grote onvrede over de hoge beloningen die bestuurders van het ziekenhuis ontvingen, maar Schippers gaf aan dat ze geen bevoegdheden heeft om daartegen op te treden.

De minister sprak evenmin een oordeel uit over de nieuwe functie die oud-topman van het ziekenhuis Paul Smits inmiddels in Friesland heeft gekregen. Ook aan zijn ontslagvergoeding bij het Maasstad Ziekenhuis kan Schippers juridisch nog niets doen, hoewel een deel van de Kamer graag zou zien dat hij die ruim 2 ton zou terugstorten.

Arts en microbioloog Jan Kluytmans noemde vanmorgen in dagblad Metro de uitbraak van de VRE-bacterie in meerdere ziekenhuizen in Nederland „uitzonderlijk.” De situatie is volgens hem zorgelijk, omdat de bacterie in ten minste zes ziekenhuizen in Nederland is gesignaleerd. „Mensen met een zwakke gezondheid lopen vooral gevaar. In het ergste geval kan een kankerpatiënt hieraan overlijden.”

Volgens Kluytmans moeten alle besmette patiënten worden opgespoord. „Het is zeer ongebruikelijk dat de VRE-bacterie op zo’n grote schaal in ons land voorkomt”, aldus de arts. „Volgende week bespreken we aanvullende maatregelen binnen en buiten ziekenhuizen.”

Experts van onder meer het RIVM komen volgende week bij elkaar om de situatie te analyseren en verdere maatregelen te treffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer