Vlucht

Daar zit ze dan. Haar huisarrest is nog maar kortgeleden opgeheven en vervolgens nam haar carrière een hoge vlucht. Icoon van de democratisering van Birma is ze inmiddels. Geweldloos strijdster voor mensenrechten. Volgens velen staat ze in de lijn van Ghandi, Martin Luther King en Mandela. Oppositie­leider Aung San Suu Kyi is onaantastbaar geworden, zo lijkt het. En heel de wereld kijkt toe of de Birmese regering –een militaire junta– de handen afhoudt van Suu Kyi, de heldin van het volk.

31 May 2012 21:38Gewijzigd op 14 November 2020 21:21
Foto EPA
Foto EPA

Aung San Suu Kyi wordt op 17 juni 
67 jaar. Maar reizen 
was lange tijd niet weggelegd voor haar, of het moest de enkele reis naar de gevangenis zijn. Verder heeft zij sinds 1989 in huisarrest geleefd op een afgelegen eiland.

Nu moet het er toch van komen. De Nobelprijswinnaar wacht op haar vlucht naar Bangkok. Voor het eerst na 
24 jaar zal ze weer naar het buitenland reizen. Om vandaag landgenoten in de Thaise hoofdstad te bezoeken. En om later deze week een internationaal congres over economie bij te wonen.

Rustig drinkt ze haar kopje thee; vliegangst zal ze waarschijnlijk niet hebben. Ze heeft voor hetere vuren gestaan en is niet bang uitgevallen. Dat bewees ze in 1988, toen de opbloeiende beweging voor democratie in Birma met militair geweld werd neergeslagen. Toen viel Suu Kyi al op door het volstrekt onbevreesde optreden in situaties waarin zij in levensgevaar verkeerde. De Birmese junta is nog niet klaar met Aung San Suu Kyi.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer