Vrienden van Sarkozy bijeen
PARIJS (ANP) – Een groepje ‘vrienden van Sarkozy’ heeft woensdagavond gedineerd in Parijs. Het ging om centrumrechtse politici die de 15 mei afgetreden president Nicolas Sarkozy missen, onder wie oud-minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant. Zijn voorganger Brice Hortefeux riep de vriendenclub kort na de verkiezingsnederlaag van Sarkozy in het leven, maar tot een smakelijk samenzijn was het nog niet gekomen.
Guéant beklemtoonde volgens meldingen donderdag van de krant Le Parisien dat Frankrijk Sarkozy nodig heeft. Toch zijn de vrienden van Sarkozy volgens Guéant geen club die de terugkeer van Sarkozy op het politieke toneel nastreeft. „We laten Sarkozy alleen weten dat we er zijn”, aldus een van de vrienden, Alain Joyandet.
Centrumrechts heeft een groot probleem voor de parlementsverkiezingen in juni, want het mist een leider die de boel bijeenhoudt. Parlementslid Christian Estrosi van de centrumrechtse UMP gelooft dat „Sarkozy de beste kansen maakt ons te verenigen, het is een natuurlijke leider en zo iemand improviseer je niet”.
Sarkozy verloor dit voorjaar de presidentsverkiezingen van de socialist François Hollande. Hij had daarvoor aangegeven uit de politiek te zullen stappen na een eventuele verkiezingsnederlaag. Van Sarkozy trad sindsdien weinig in de openbaarheid geweest. Als alternatief voor Sarkozy worden vooral ex-premier François Fillon en UMP-voorzitter Jean-François Copé genoemd.
De slechts 10 jaar oude UMP (Unie voor een Volksbeweging) is eigenlijk een politiek vehikel voor verscheidene stromingen uit het midden en uit de rechtervleugel van de Franse politiek en is daarom erg kwetsbaar zonder een duidelijk ‘gezicht’ voor de verkiezingen.
De verkiezingen voor de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, zijn op 10 en op 17 juni. De tweede ronde wordt alleen gehouden in kiesdistricten waar op 10 juni niemand meer dan de helft van de stemmen heeft behaald. De parlementsverkiezingen worden ook wel eens de derde ronde van de presidentsverkiezingen genoemd. In het Franse stelsel heeft de president veel macht zolang het parlement niet tegen hem is. Hollande zou zijn beleid niet kunnen uitvoeren, wanneer de UMP het parlement blijft domineren.