Christenen VS verdeeld over routekaart
Onder invloedrijke pro-Israël-evangelicalen in Amerika is verdeeldheid ontstaan over het door Amerika gesteunde vredesplan voor het Midden-Oosten, de zogeheten routekaart. De vraag komt op in hoeverre zij Bush bij de verkiezingen in 2004 nog kunnen steunen.
Aan de ene kant zijn er de christelijke activisten, onder wie de vroegere regeringsvertegenwoordiger van president Reagan, Gary Bauer. Zij beschuldigen het Witte Huis ervan Israël gevaarlijke concessies af te dwingen en stellen dat veel christelijke stemmers Bush uiteindelijk kunnen afstraffen door in 2004 thuis te blijven. Andere prominente evangelicalen, onder wie de zuidelijke baptist Richard Land en de republikein Ralph Reed, verdedigen daarentegen de pogingen van de president om vrede tussen Israël en Palestijnen te bewerkstelligen.
Bauer, een vooraanstaand conservatief, meent dat het Witte Huis bezorgd moet zijn over het feit dat christenen niet zullen gaan stemmen tijdens de verkiezingen in 2004. Reed en Land verwerpen dat argument. Zij stellen dat christelijke conservatieven Bush blijven steunen en vertrouwen erop dat de president niets zal doen dat de veiligheid van Israël in gevaar brengt. „Deze president is populairder dan ooit en meer gewaardeerd door maatschappelijke conservatieven dan welke Republikeinse politicus in mijn herinnering”, aldus Reed, in het verleden directeur van de Christelijke Coalitie.
Het debat onder de evangelicalen weerspiegelt de dynamiek van de discussies in de Joodse gemeenschap in de VS, zegt rabbijn Yechiel Eckstein, hoofd van de International Fellowship of Christians and Jews, een organisatie die van evangelicale christenen tientallen miljoen dollars steun ontvangt. „De meeste Joden in onze gemeenschap steunen de president in het algemeen, en willen dit vredesplan een kans geven. Maar nu zien we het verschijnsel dat de meer rechtse evangelicalen een coalitie aangaan met rechts georiënteerde Israëli’s, zoals de Israëlische minister van Toerisme, Benny Elon, en Joodse groepen als de Zionist Organization of America, die zich tegen de routekaart keren.” Volgens hem maakt de hoofdstroom van de Republikeins georiënteerde evangelicalen daarvan echter geen deel uit.
Benny Elon maakte afgelopen week een reis door de Amerikaanse ”Bible Belt”, met als doel evangelicale christenen over te halen zich tegen het vredesplan te keren, aldus het Amerikaanse weekblad Forward. Deze christenen zullen volgend jaar geen kandidaat van de Democraten kiezen, is de verwachting, maar wel wordt de vrees geuit dat zij, als Bush doorgaat met zijn vredesplan, gewoon thuis blijven.
Elon sprak met meer dan 300 christelijke leiders uit verschillende staten. Deze ontmoetingen, in Memphis, waren georganiseerd door Ed McAteer, betrokken bij de oprichting van de Moral Majority en momenteel voorzitter van de Religious Roundtable, een coalitie van evangelicale groepen in de VS.
Naar verluid heeft McAteer meer dan 70.000 dollar bijeengekregen. Daarmee wil hij zo’n honderd billboards plaatsen die christenen ertoe moeten bewegen hun afkeuring te tonen over het vredesplan.
Bush heeft de evangelicale stemmers nodig wil hij zeker zijn van zijn overwinning in 2004, zo wordt algemeen aangenomen.