Snelrecht voor Haagse hooligans
Voetbalvandalen die zich ernstig misdragen op wedstrijddagen van ADO Den Haag, kunnen een keiharde aanpak van politie en justitie tegemoet zien.
Het openbaar ministerie in Den Haag meldde donderdag dat personen die in of buiten het stadion strafbare feiten plegen, via snelrecht worden gestraft.
Voetbalvandalen die keer op keer gepakt worden voor ernstige vergrijpen, kunnen meldplicht krijgen. Ze moeten zich dan op een wedstrijddag melden bij de politie, zodat ze niet bij de wedstrijd kunnen zijn. Als zij zich niet melden, kan de officier van justitie opdracht geven om ze te laten arresteren. De vandalen kunnen dan in de cel belanden.
De maatregel geldt ook voor uitwedstrijden. Justitie heeft daarvoor afspraken gemaakt met andere politiekorpsen en afdelingen van het OM. „Omdat ADO nu in de eredivisie speelt, is het mogelijk dat de wedstrijden meer van ons vergen”, zei persofficier van justitie E. Kole. Ze verklaarde verder dat de maatregelen bedoeld zijn om de sfeer rond wedstrijden van ADO leuk te houden. Maar, „de wedstrijden worden grotere evenementen, met mogelijk meer gedoe.”
Een dergelijke strenge benadering is nu nog vrij uitzonderlijk, concludeert H. Groenevelt, hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). „Voor zover ik weet heeft justitie in Zwolle één keer deze methode toegepast.” Het voordeel ervan is volgens hem dat justitie beschikt over een stok achter de deur. Als de vandaal zich niet uit eigen beweging meldt, kan die worden opgepakt en op die manier bij het voetbalveld vandaan worden gehouden.
Groenevelt vindt het niet vreemd dat juist het OM in Den Haag deze maatregelen nu afkondigt. De club is dit seizoen teruggekeerd in de eredivisie en dat biedt een extra aantrekkelijk podium voor relschoppers. „Het is goed dat men daar in Den Haag scherp bovenop zit”, aldus de woordvoerder. „Je ziet dat de relschoppers meestal niet supporter van een voetbalclub zijn. Je hebt vaak te maken met mensen van buiten de club, die nog niet bij te politie bekend zijn als voetbalvandaal.” Ook de politie in Den Haag is beducht voor dergelijke vandalen.
Groenevelt benadrukt dat alleen mensen kunnen worden opgepakt die zich schuldig maken aan zware vergrijpen, waar een gevangenisstraf van vier jaar of meer op staat. „Je moet dan denken aan mishandeling.” Hij verwacht dat als dit systeem in Den Haag goed werkt, het landelijk navolging krijgt.