Buitenland

„Premier Australië loog over Iraakse dreiging”

De Australische regering onder leiding van premier Howard heeft de bevolking opzettelijk voorgelogen over het gevaar van het Iraakse wapenarsenaal. De eerste minister overdreef de militaire slagkracht van het regime van Saddam Hussein om daarmee een argument te hebben om militair te kunnen deelnemen aan de oorlog in Irak.

Buitenlandredactie
22 August 2003 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:30
CANBERRA – Voormalig defensiespecialist in dienst van de Australische regering, Andrew Wilkie, betichtte gisteren zijn ex baas van leugens over de zogenaamde acute Iraakse dreiging die een oorlog zou rechtvaardigen. Foto EPA
CANBERRA – Voormalig defensiespecialist in dienst van de Australische regering, Andrew Wilkie, betichtte gisteren zijn ex baas van leugens over de zogenaamde acute Iraakse dreiging die een oorlog zou rechtvaardigen. Foto EPA

Deze harde verwijten maakte de Australiër Andrew Wilkie vrijdag op de eerste dag van parlementaire hoorzittingen in Canberra over het Australische Irak-beleid. Wilkie was defensiespecialist in dienst van de Australische overheid. Hij getuigde eerder voor een soortgelijke Britse parlementaire onderzoekscommissie.

Wilkie noemde Howard en zijn ministers „de cheerleaders” van de Amerikaans-Britse bezettingsmacht in Irak, aldus verscheidene Australische media vanochtend.

De voormalige baas van het VN-wapeninspectieteam voor Irak, Richard Butler, verscheen ook voor de commissie. Hij vroeg zich openlijk af waarom de Amerikanen geen enkele informatie vrijgeven over de resultaten van ondervragingen van opgepakte Iraakse topfunctionarissen.

„Welke afspraken zijn er eigenlijk gemaakt met de opgepakte Iraakse ex-vice-premier Tariq Aziz?” aldus Butler. „Deze man weet alles.” Butler zei geen verklaring te kunnen geven voor het feit dat er nog altijd geen massavernietigingswapens in Irak zijn gevonden.

De vredesmacht op de Salomonseilanden, die vorige maand arriveerde, heeft de orde grotendeels hersteld. Dat meldde Australië, het land dat de grootste troepenbijdrage levert, donderdag. Volgende week komt premier John Howard kijken op de eilandengroep in de Stille Zuidzee, waar etnisch geweld en welig tierende criminaliteit voor chaos hebben gezorgd.

De overheid wordt niet langer bedreigd door criminelen en krijgsheren en kan weer aan het werk. Australische adviseurs helpen bij de wederopbouw van de publieke sector. De eerste prioriteit is dat leraren en andere ambtenaren weer salaris betaald krijgen en dat basisvoorzieningen als zorg weer op gang komen, zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer.

Donderdag liep de periode af waarin strijders hun wapens konden inleveren in ruil voor ontslag van strafvervolging. Zo’n 2500 vuurwapens zijn ingeleverd. Australië noemt de actie een succes. De 2000 militairen en 300 politieagenten uit Australië, Nieuw-Zeeland en een aantal kleine landen in de Stille Zuidzee gaan op jacht naar strijders die nog wapens hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer