Binnenland

Foutje legt nederzetting van 5000 jaar bloot

BORGER-ODOORN (ANP) – In de gemeente Borger-Odoorn (Drenthe) zijn spectaculaire archeologische vondsten gedaan dankzij een fout van de gemeente. Archeologen zijn vermoedelijk gestuit op een nederzetting uit de hunebedtijd, zo'n 5000 jaar geleden. Ze deden dat in een veld dat niet afgegraven had mogen worden. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) woensdag bekend.

30 May 2012 13:52Gewijzigd op 14 November 2020 21:19

Het terrein van ongeveer een voetbalveld groot, vlakbij een aantal hunebedden, was onderdeel van een plan voor herinrichting van het landschap. Daarbij is per abuis te diep gegraven, waardoor potscherven en andere sporen bloot kwamen te liggen.

In Nederland wordt zelden zo dichtbij hunebedden archeologisch onderzoek gedaan. „We weten helemaal niets van hoe de hunebedbouwers rond 3400 jaar voor Christus woonden”, zegt projectleider en archeoloog Stijn Arnoldussen. „De gevonden scherven en vuurstenen wijzen op de vondst van een nederzetting.”

De archeoloog hoopt de komende weken sporen te vinden van huizen. „We willen graag weten welke materialen zijn gebruikt en hoe groot de huizen waren”, vertelt Arnoldussen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer