Tabaksblat wijkt niet voor kritiek op code
De commissie-Tabaksblat zal haar voorstellen voor behoorlijk bestuur niet ingrijpend aanpassen na kritiek van Nederlandse topcommissarissen.
„De code blijft wel overeind”, zei M. Tabaksblat, voorzitter van de commissie. Wel moeten er volgens hem enkele praktische punten worden aangepast.
Een groep belangrijke commissarissen uit het bedrijfsleven is donderdag bijeengekomen in het Amsterdamse Hilton Hotel om kritiek te uiten op de aanbevelingen van Tabaksblat. Zijn commissie presenteerde begin juli een lange reeks voorstellen om het bestuur van ondernemingen naar een hoger plan te tillen.
Tabaksblat, oud-topman van Unilever, sprak na de bespreking met de commissarissen over „stevige opmerkingen” en „pittige discussies.” Onder meer de verhouding tussen salaris en bonussen was een punt van discussie, stelde hij.
Desondanks verwacht de oud-topman dat de regels voor het overgrote deel overeind zullen blijven. „Het is niet aan de commissarissen om de code aan te passen, dat doet de commissie. En ik geloof stellig dat we iets goeds in handen hebben. Ik zal zo min mogelijk veranderen.” Er wordt alleen ingegrepen op punten waar de code in de praktijk onwerkbaar blijkt, aldus Tabaksblat.
De commissarissen wilden geen toelichting geven op hun kritiek op de commissie-Tabaksblat. De twee initiators, A. Loudon en H. Langman, bestempelden de vergadering als „vertrouwelijk.” Ze wilden daarom niet uitweiden over hun gesprek met Tabaksblat. Loudon is onder meer president-commissaris van ABN Amro. Oud-minister Langman heeft die positie bij investeringsmaatschappij HAL en Van Lanschot.
Initiatiefnemer Loudon zei slechts: „Ik voel mij na dit gesprek beter dan ervoor.” Duidelijk is wel dat er geen gezamenlijk standpunt wordt ingenomen tegenover Tabaksblat. „We zijn geen rebellenclub”, zei een van de commissarissen. Volgens K. Storm, onder meer president-commissaris bij supermarktconcern Laurus, vormen de toezichthouders geen gezamenlijk front. Hun bedrijven zullen zelf hun kritische kanttekeningen aan de commissie overhandigen.
De voorstellen van Tabaksblat hebben gevolgen voor de commissarissen. Zo mogen zij straks niet meer dan vijf posten als toezichthouder bekleden. Zijn ze president-commissaris bij een bedrijf, dan worden het er nog minder. Ook probeert Tabaksblat het oordeel over veel belangrijke besluiten, die de raad van bestuur nu in samenspel van de commissarissen neemt, over te hevelen naar de aandeelhouders.
Belanghebbenden kunnen nog tot vrijdag 5 september reageren op de voorstellen van Tabaksblat. Hij zei al ongeveer negentig reacties binnen te hebben. Daarnaast spreekt hij de komende tijd met kringen rondom het bedrijfsleven. Zo komt hij binnenkort samen met een groep beleggers. In december zullen de definitieve aanbevelingen naar buiten komen.