Amsterdam strenger bij protestacties
Burgemeester Cohen van Amsterdam wil strenger toezien op demonstraties in de hoofdstad. Hij wil de mogelijke afloop van protestacties betrekken bij het besluit om een betoging wel of niet door te laten gaan.
Daarnaast wil hij nagaan hoe onderdelen van de politie beter betrokken kunnen worden en onderzoek doen naar een compensatiefonds voor burgers en bedrijven als er vernielingen worden aangericht.
Dat zei Cohen gisteren tijdens een commissievergadering over openbare orde en veiligheid. Aanleiding waren de relletjes van afgelopen zaterdag na afloop van een demonstratie op het Mercatorplein. Het Marokkaanse protest „tegen politiegeweld” zelf verliep rustig, maar kort daarna trok een groepje van dertig relschoppers de buurt in, waarbij ruiten van woningen en winkels werden ingegooid en auto’s werden vernield.
„Er was sprake van een heleboel zinloos geweld”, aldus Cohen. „Dat trof burgers die er helemaal niks mee te maken hadden en die tamelijk ververwijderd waren van het Mercatorplein.” Ook in de Kinkerstraat, een drukke winkelstraat op flinke afstand van het Mercatorplein, sneuvelden winkeletalages.
Volgens Cohen moeten gemeente, politie en justitie zich meer dan nu realiseren wat er na afloop van betogingen kan gebeuren en welke schade er kan ontstaan. Hij zegt echter dat de relletjes van zaterdag nauwelijks te voorkomen waren. „Het is niet zo gek dat dat niet is gelukt, gezien het feit dat de relschoppers straten verderop bezig waren. De mobiele eenheid was niet snel genoeg ter plekke.”
Ook hoofdcommissaris J. Kuiper van de Amsterdamse politie was deze mening toegedaan. „Wij hadden van tevoren niet kunnen bedenken dat die plekken een relatie hadden met de demonstratie. Vijf minuten na afloop waren er al vernielingen in de Kinkerstraat.” De politie arresteerde zaterdag zeven raddraaiers, van wie er drie zijn voorgeleid aan de officier van justitie. Kuiper verwacht nog meer aanhoudingen.
Vanuit de gemeente Amsterdam wil Cohen burgers en ondernemers actief begeleiden bij het indienen van schadeclaims. „We willen wel dat de daders zo veel mogelijk worden gepakt en dat ze opdraaien voor de schade.” MKB-Amsterdam had woensdag al een noodkreet geslaakt over de vernielingen. Volgens de ondernemersorganisatie hebben winkeliers bovengemiddeld veel kosten en zorgen als gevolg van vandalisme door demonstranten, krakers en voetbalvandalen.