Begrotingsdebat zet verhoudingen verder op scherp
DEN HAAG (ANP) – De verkiezingen zijn nog ruim drie maanden weg maar de verhoudingen in de Tweede Kamer staan al behoorlijk op scherp. Dinsdag leidde het debat over het begrotingsakkoord voor volgend jaar tot harde onderlinge verwijten en ongekend felle persoonlijke aanvallen.
Bij de fractievoorzitters was de oplopende verkiezingskoorts nog meer merkbaar dan vorige week toen de prestaties van het kabinet over het afgelopen jaar onderwerp van gesprek waren. Dinsdag lag het akkoord op tafel dat D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten met VVD en CDA, toen die laatste twee hun gedoogpartner PVV zagen vertrekken. De bezuinigingen, hervormingen en lastenverzwaringen moeten in 2013 netto ruim 12 miljard euro opleveren.
Hoewel na de aanvankelijke euforie de vijf partijen het gesloten akkoord nu vooral als een noodzakelijk compromis verdedigen, vonden ze elkaar dinsdag wel in de aanval op PvdA, SP en PVV. De vijf verwijten hun grootste critici dat die hun verantwoordelijkheid niet nemen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en in hun alternatieven de schulden slechts verder te laten oplopen.
Met name PvdA-leider Diederik Samsom lag onder vuur, wiens partij afgelopen weekeinde nog voorstelde om technische studies gratis te maken. „Het is het oude potverteren”, smaalde CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. „Joop den Uyl was de meester, Diederik Samsom is zijn gretige leerling.” Volgens Buma zijn PvdA, PVV en SP meer geïnteresseerd in peilingen dan in het landsbelang.
Maar Samsom en SP-leider Emile Roemer hekelden op hun beurt de bezuinigingsdrift van de vijf partijen en ze hielden staande dat de groei van de Nederlandse economie gestimuleerd moet worden. Om die reden willen ze volgend jaar minder bezuinigen.
Volgens Samsom wijkt het begrotingsakkoord nauwelijks af van wat VVD en CDA in het Catshuis wilden afspreken met de PVV. „Btw verhogen, reiskosten belasten, onze werkers in de frontlinie op de nul zetten, de baankansen voor oudere werknemers slopen en de woningmarkt op slot zetten. Allemaal copy-paste Catshuis”, concludeerde Samsom.
Een andere felle strijd werd dinsdag gevoerd tussen PVV-leider Geert Wilders en zijn voormalige partners VVD en CDA. Volgens VVD-fractievoorzitter Stef Blok is Wilders de meest linkse politicus in de Kamer, omdat hij niet duidelijk maakt hoe hij het begrotingstekort wil wegwerken. Wilders bestempelde de VVD als „kampioen lastenverzwaringen” en voorspelde dat de kiezer daar op 12 september hard over zal oordelen.
De Tweede Kamer debatteerde dinsdagmiddag en -avond met premier Rutte en minister De Jager van Financiën over het begrotingsakkoord 2013, ook wel Lente- of Kunduzakkoord genoemd.
Bekijk hier de sprekerslijst. Lees hier de parlementaire stukken van het begrotingsakkoord.