VVD-coryfee Hans Wiegel bezorgd over koers partij
DEN HAAG – VVD-prominent Wiegel noemt het zogeheten lenteakkoord, waarover de Tweede Kamer dinsdagmiddag debatteert, een „strategische blunder” van de VVD.
Volgens hem heeft zijn partij een historische fout gemaakt door, samen met coalitiepartner CDA, een begrotingsakkoord te sluiten met D66, GroenLinks en ChristenUnie. „Het kabinet heeft veel te snel zijn ontslag ingediend. Dat was niet noodzakelijk en buitengewoon onverstandig”, zegt Wiegel vandaag in het Algemeen Dagblad. De liberaal had liever gezien dat zijn partij met het CDA een begroting had gemaakt. „Dan had je nog tot half september gehad om zaken te doen met andere groeperingen.”
Wiegel vindt het niet verwonderlijk dat VVD-kiezers ontevreden zijn over het lenteakkoord. De vijf partijen bezuinigen ruim 12 miljard euro op de overheidsbegroting door flinke lastenverzwaringen in te voeren. „Het is behoorlijk nivellerend allemaal. Het zal voor de VVD hard knokken worden om bij de verkiezingen weer de grootste te worden.”
De VVD staat in de laatste peiling van De Hond op 24 zetels, de PVV op 25, de SP op 30.
Dat onder meer de PvdA de VVD onder vuur gaat nemen vanwege het lenteakkoord, bleek maandag bij Knevel & Van den Brink. „De VVD schiet door naar een begrotingsobsessie”, zei PvdA-leider Samsom in dit tv-programma, waarin hij in debat ging met VVD-fractievoorzitter Blok.
De discussie ging over het beperken van het begrotingstekort tot 3 procent in 2013. De PvdA vindt dat dit in het lenteakkoord niet op de goede manier gebeurt. „U trekt een sprintje naar 3 procent en daarna blijft het tekort stabiel”, verweet Samsom Blok.
Die vond de belofte van Samsom om op termijn te gaan bezuinigen en daardoor in 2017 uit te komen op een begrotingsbalans ongeloofwaardig. „Dat zegt uw partij al vijf jaar”, aldus Blok, die eveneens in 2017 op 0 procent wil uitkomen. „Maar wij zetten wel al de eerste stap op weg daar naartoe.”
De Tweede Kamer praat dinsdag over het lenteakkoord, dat in april door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, na het mislukken en afbreken van de coalitiebesprekingen in het Catshuis, werd gesloten. Het pakket bevat bezuinigingen met een nettowaarde van 12,4 miljard euro. Dat gebeurt onder meer door de btw te verhogen, te snijden in sociale zekerheid en zorg, en een nullijn voor ambtenaren. Ook komt er een bankenbelasting, gaat de pensioenleeftijd versneld omhoog en wordt de arbeidsmarkt hervormd.
Het lenteakkoord pakt voor lagere inkomens veel gunstiger uit dan het Catshuisakkoord. Een werknemer met het minimumloon gaat er volgens de huidige koopkrachtberekeningen van de vijf partijen 0,25 procent op vooruit.