Binnenland

Oorlogsmisdadiger Klaas Faber (90) overleden

RIJSWIJK – De Nederlands oorlogsmisdadiger Klaas Faber is overleden. Hij overleed donderdag op 90-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Duitse stad Ingolstadt.

Redactie digitale media
26 May 2012 12:25Gewijzigd op 14 November 2020 21:16
Klaas Faber. Foto ANP
Klaas Faber. Foto ANP

Dat heeft De Nieuwe Pers (DNP) zaterdag gemeld. DNP sprak met de vrouw van Faber.

Faber was de laatste ongestrafte voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte toen bij de Sicherheitsdienst in Groningen. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld voor medeplichtigheid aan 22 moorden. De straf werd een half jaar later omgezet in levenslang.

Faber was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, was lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert en doodde veel arrestanten in de bossen. Hij behoorde tot het Sonderkommando Feldmeijer, dat berucht was om wraakmoorden op onschuldige Nederlanders. Faber was al voor de oorlog lid van de NSB en na de Duitse inval in 1940 haastte hij zich om vrijwillig de Waffen-SS te dienen. Zijn vader was ook een NSB’er, die werd gedood door verzetsstrijder Hannie Schaft.

Na de oorlog, in 1947, werd hij in Leeuwarden ter dood veroordeeld wegens de moord op zeker 11 mensen in Westerbork en 11 anderen, evenals het hulp bieden aan de vijand. Het jaar erop zette de Hoge Raad de straf om naar levenslang. Op tweede kerstdag 1952 ontsnapte Faber echter uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar de Zuid-Duitse stad Ingolstadt.

Nederland vroeg Duitsland, voor het laatst begin dit jaar, om Faber de straf dan in Duitsland uit te laten zitten. „En daarna hoorde je er weer een tijdje niets over”, aldus de woordvoerder van het NIOD. „En nu is het klaar. Het blijft misschien een onrechtvaardige situatie, maar het zou voor de nabestaanden veel vervelender zijn geweest als hij door de rechter was vrijgesproken.”

Nederland valt ook wat te verwijten, aldus de zegsman van het NIOD. „Nederland heeft ook boter op het hoofd gehad”, zo legt hij uit. „Toen Duitsland Faber niet uitleverde, heeft Nederland tegen Duitsland gezegd: het is een schande en we gaan helemaal niets meer met jullie doen. Duitsland was juist in die periode, de jaren ‘60 en ‘70, behoorlijk actief met onderzoek naar en het straffen van oorlogsmisdadigers. Nederland toonde eind jaren ‘70, begin jaren ‘80 pas weer interesse in Faber en anderen.”

Karskens

Oorlogsjournalist Arnold Karskens noemt het „een schandaal en een aanfluiting voor de Europese rechtsstaat dat SS-massamoordenaars als Faber ongestraft hun graf ingaan”. Dat meldt de oorlogsverslaggever zaterdag op Twitter na zijn bericht over de dood van Klaas Carel Faber. „We hebben allemaal geweten van Fabers misdaden en met de armen over elkaar naar de rechteloosheid gekeken”, schrijft hij verder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer