Binnenland

OM eist zes keer levenslang in liquidatieproces

AMSTERDAM – Het openbaar ministerie (OM) heeft vrijdagmiddag zes keer levenslange celstraf geëist tegen verdachten in het proces rond een reeks liquidaties in de onderwereld.

Binnenlandredactie
25 May 2012 15:03Gewijzigd op 14 November 2020 21:15
Vrouwe Justitia. beeld ANP
Vrouwe Justitia. beeld ANP

In Passage staan in totaal elf verdachten terecht, voor een reeks liquidaties in de onderwereld. Vijf daarvan werden in 1993 gepleegd, een in 2005 en een in 2006.

De verklaringen van kroongetuige Peter la S. vormen het hart van het bewijs. Justitie eiste vrijdag 8 jaar tegen hem, zoals tevoren was toegezegd. Dit komt neer op een gehalveerde eis. La S. heeft bekend dat hij rechtstreeks betrokken is geweest bij de moord op Kees Houtman in 2005.

Volgens justitie heeft een aantal verdachten een bende gevormd die erop was gericht mensen uit de weg te ruimen. De strafeis is ook daar op gericht.

Officier van justitie Betty Wind eiste levenslang tegen Dino Soerel, Jesse R., Fred Ros, Mohamed R., Siegfried S. en Ali A. Zij zijn volgens justitie betrokken bij meerdere zaken en gevreesd moet worden dat zij opnieuw toeslaan.

Jesse R. heeft een rol gespeeld in alle moordzaken, in een aantal gevallen als schutter. Dino Soerel is in de ogen van het OM een leidende figuur geweest binnen de bende, die moordopdrachten verstrekte. Fred Ros stond direct onder hem en zou de logistieke organisatie van de huurmoorden op zich hebben genomen, al dan niet in samenspraak met Jesse R. Ook Ali A. wordt als opdrachtgever beschouwd. Mohamed R. en Siegfried S. zijn uitvoerders, meent justitie.

Het OM wil dat Sjaak B. 15 jaar achter de tralies verdwijnt. Hij zou de wapens hebben geleverd voor de moord op Houtman en bij pogingen tot moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Deze werd in april 2006 alsnog doodgeschoten, volgens justitie onder regie van Fred Ros en Jesse R.

Aanklaagster Wind eiste twaalf jaar tegen Pinny S. omdat zij haar minnaar Tonnie van Maurik genadeloos in de val zou hebben laten lopen. Nan-Paul de B. hoorde 8 jaar tegen zich eisen omdat hij bij die moord een van de schutters zou zijn geweest.

Justitie liet eerder al doorschemeren vrijspraak te eisen voor Freek S. Hij is volgens Wind niet betrokken bij de moord op Van Maurik.

La S.

Het OM heeft in het zes dagen durende slotbetoog meermalen betoogd dat de verklaringen van Peter la S. betrouwbaar zijn. De achterliggende jaren stond diverse malen rumoer rond de kroongetuige. La S. toonde zich gefrustreerd over het getuigenbeschermingsprogramma. La S., die door zijn belastende verklaringen over diverse verdachten zijn leven niet meer zeker is, is medewerking en geld van Justitie voorgelegd om een nieuw, anoniem bestaan op te bouwen.

Een van de cruciale vragen in het omvangrijke proces is hoeveel waarde de rechtbank zal hechten aan de verklaringen van Peter la S. De advocaten hebben de afgelopen jaren geprobeerd de betogen van La S. te ontkrachten. Dat zullen ze de komende maanden, als de advocaten hun pleidooien houden, eveneens doen.

In het Passageproces spelen vijf voltooide liquidaties een rol. Daarbij vielen in totaal zeven slachtoffers. Verder worden diverse verdachten aangeklaagd voor vijf pogingen of voorbereidingen van liquidaties. Volgens het OM zal de rechtbank in het proces jurisprudentie schrijven, in verband met de cruciale rol van de criminele kroongetuige. Het OM betoogde dat de inzet van een kroongetuige onontbeerlijk is vanwege de zwijgzaamheid in de onderwereld.

Simplistisch

Voorzien. Dat waren de eisen tot levenslang tegen verdachten in het liquidatieproces Passage volgens een aantal advocaten. „Vanuit het perspectief van justitie is er niets verrassends aan”, zei Sander Janssen, advocaat van hoofdverdachte Jesse R., vrijdag. „Maar daar is wel een simplistische benadering van de zaak voor nodig geweest.”

Volgens Janssen is het Openbaar Ministerie er tijdens het 6 dagen durende requisitoir doorlopend van uitgegaan dat alles wat kroongetuige Peter la S. heeft verklaard, juist is. „Alle problemen die zich rond hem hebben afgespeeld, heeft het OM buiten beschouwing gelaten. Ten onrechte.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer