Gereformeerde Bond bezint zich op prediking
PUTTEN – De Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland gaat zich bezinnen op de prediking. Een commissie onder voorzitterschap van ds. H. J. Lam gaat hierover een notitie schrijven.
Dat maakte scheidend voorzitter ds. Lam donderdag bekend tijdens de jaarvergadering van de Gereformeerde Bond in Putten. Hij merkte op dat de prediking weliswaar een punt van voortdurende aandacht en zorg is, maar niet op een structurele manier. Daarin gaat nu verandering komen.
De commissie gaat een analyse maken van de hedendaagse cultuur en van de zaken waarover met betrekking tot de preken wordt geklaagd. Ze zal ook een vergelijking maken tussen preken van nu en van enige tijd geleden om eventuele veranderingen op het spoor te komen. Thema’s die in het onderzoek nader bekeken worden zijn: zonde en genade, de toe-eigening des heils, het onderwijzend element, invloed van de evangelicalisering en de relatie tussen de prediking en het leven van alledag. De notitie zal praktische aanbevelingen bevatten voor onder meer preekkringen en predikanten.
Ds. Lam gaf de aanwezigen de gelegenheid om de commissie ideeën mee te geven. Prof. dr. W. Verboom vroeg om handvatten voor gezinnen voor het gesprek na de preek. „Het is belangrijk om de preek door te laten werken”, stelde hij.
Tijdens de bijeenkomst was er kritiek op de door de Gereformeerde Bond in het leven geroepen commissie voor bezinning op de liturgie. Een aanwezige deed het voorstel om de commissie te ontmantelen. Algemeen secretaris drs. P. J. Vergunst zei dat de Gereformeerde Bond de gemeenten wil bewaren bij de „spiritualiteit van de psalmen.” Tegelijkertijd wil de bond de inhoud aanreiken in hedendaags Nederlands, omdat veel mensen woorden zoals ”om wijsheid af te malen” niet meer kennen. Een commissie onder leiding van ds. J. Harteman bekijkt daartoe de psalmberijming van 1773 en andere psalmberijmingen. „Dat wil niet zeggen dat de berijming van 1773 herzien wordt”, benadrukte Vergunst. De commissie hoopt deze zomer te rapporteren.
De secretaris voegde eraan toe dat een tweede commissie, onder leiding van prof. dr. M. J. de Vries, bezig is met een bezinning op het zingen van andere liederen dan de psalmen in de eredienst. De commissie, die vijftig gemeenten heeft aangeschreven, zal met concrete voorstellen komen. Vergunst wees erop dat de herdrukte brochure ”De liturgie in hervormde gemeenten” al heel wat vragen beantwoordt.
Het recent verschenen jaarverslag meldt dat het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond besloten heeft geld vrij te maken voor drie aio-plaatsen (assistenten in opleiding), die verbonden zijn aan de leerstoelen van de Gereformeerde Bond. Vergunst lichtte toe dat het doel van de benoemingen niet is om de hoogleraren te ontlasten, maar om „ruimte te scheppen voor jonge theologen, zodat op termijn voldoende theologen de kerk dienen.”
Donderdagavond hield bestuurslid ds. C. van Duijn een lezing over heiliging. Hij gaf aan de gedachte te hebben dat heiliging dikwijls niet opkomt uit geloof, „maar gebaseerd is op ons nog onbekeerd zijn. Dan is heiliging onbewust verworden tot: zo zijn onze manieren en dit zijn onze regels. Je moet ze houden van die Heere Die je intussen nog niet kent. Dan is heiliging niet een zaak van navolgen, maar van nadoen.”
Paulus, aldus de Goudse predikant, spoorde christenen aan om hun lichamen aan God te wijden, als een levend offer, heilig en voor Hem welbehaaglijk. Kerkenraden dienen geestelijk leiding te geven door oog te hebben voor het groei-element van de heiliging, door jongeren en ouderen aan te sporen tot Christus te gaan en hen op de weg achter Christus aan te stimuleren en te coachen, zo zei ds. Van Duijn.
Groei is volgens hem een door en door Bijbels begrip. „Deze groei betekent dat Christus groeit en de gelovige minder wordt. Kennis van Christus, dienstbetoon en het komen tot geestelijke volwassenheid zijn vormen van deze groei.”