Politiek

„Plan voor kleiner parlement is een provocatie”

DEN HAAG – Het demissionaire kabinet zal een voorstel om de Eerste en de Tweede Kamer te verkleinen snel naar het parlement sturen, om het nog voor de verkiezingen te kunnen behandelen. „Een provocatie”, meent de oppositie.

Redactie politiek
24 May 2012 20:16Gewijzigd op 14 November 2020 21:15
Rutte. Foto ANP
Rutte. Foto ANP

Bij de kabinetsformatie in 2010 kwamen VVD, CDA en gedoogpartner PVV overeen dat het aantal leden van de Tweede Kamer teruggebracht moet worden van 150 naar 100, en van de Senaat van 75 naar 50. Oppositie­partijen menen echter dat het kabinet, gezien zijn demissionaire status, zo’n voorstel op de plank moet laten liggen.

Volgens VVD-fractievoorzitter Blok heeft het kabinet de wet echter al „panklaar” en krijgt het voorstel sowieso een zorgvuldig debat omdat het een Grondwetswijziging betreft, waardoor twee opeenvolgende Kamers de wet moeten accorderen. Blok: „Nu er onverwacht snel verkiezingen zijn, kunnen wij daar gebruik van maken.”

CU-leider Slob noemde het voorstel „ongepast.” Volgens hem moet het kabinet slechts het hoognodige doen. „Zet nu alle energie en alle kracht in om het crisispakket uit te werken. Daar hebt u uw handen vol aan. Dit soort voorstellen moeten wij tot na 12 september bewaren. Ik zeg het in alle eerlijkheid: als het kabinet dit soort wetsvoorstellen naar de Kamer zou sturen, dan beschouwt mijn fractie dat als een provocatie”, aldus Slob tegenover Rutte, die aangaf het voorstel –„rijp voor ver­zending”– nog vóór de zomer te zullen indienen.

Volgens Rutte gaat het kabinet, hoewel demissionair, namelijk wel door. „Als u het er niet mee eens bent, dan stemt u ertegen of dan verklaart u het controversieel. Dat kunt u allemaal doen.”

Evenals SGP en PvdA noemde D66-leider Pechtold het plan een „toonbeeld van foute prioritering.” Hij meent dat het kabinet zich op andere zaken moeten richten. „De begroting voor 2011 werd demissionair aangeboden en wordt vrijdag demissionair verantwoord. Zo’n zootje is het. En dan komt u met een voorstel om er vijftig zetels vanaf te halen en hier met honderd man te gaan werken. Als de VVD minder zetels wil, dan kan dat geregeld worden: op

12 september.”

Op de vraag van Pechtold of het CDA met het plan instemt, stelde CDA-leider Buma: „Wat mij betreft mag het, en dan snijden we die twee linkerblokken in de Kamer eraf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer