Nucleair overleg krijgt in Moskou vervolg
TEHERAN (ANP/AFP/RTR) – Het overleg tussen Iran en zes wereldmachten over het omstreden nucleaire programma van de islamitische republiek leidde donderdag, de tweede dag van de onderhandelingen, niet tot een doorbraak, maar wel tot de afspraak om elkaar op 18 en 19 juni in Moskou opnieuw te ontmoeten voor een nieuwe gespreksronde.
Buitenlandchef Catherine Ashton van de Europese Unie, die de delegatie van de groep van zes aanvoert, maakte dit bekend na afloop van de onderhandelingen in Teheran.
Ashton constateerde dat nog altijd sprake is van grote meningsverschillen tussen de onderhandelaars, maar dat er ook op enkele punten „een gemeenschappelijke basis” is. Welke punten dat zijn, werd niet duidelijk.
Iran zou volgens haar wel bereid zijn te praten over de productie van 20 procent verrijkt uranium, een uiterst gevoelig punt. De Iraanse onderhandelaars hebben hiervoor een 5-puntenplan op tafel gelegd, inclusief de eis dat de groep van zes het recht van Iran op verrijking erkent.
De afgelopen 2 dagen werd duidelijk dat de onderhandelingen moeizaam verlopen doordat Iran halsstarrig vasthoudt aan zijn eis dat de economische sancties tegen het land op korte termijn worden versoepeld. Daar willen met name de Verenigde Staten en de Europese Unie voorlopig niet aan tegemoet komen.
De zes - de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland plus Duitsland - hebben Iran naar verluidt wel aangeboden de helpende hand te bieden, onder meer op het gebied van medische isotopen en toegang tot onderdelen van vliegtuigen.
Het hete hangijzer van het Iraans nucleaire programma is de productie van 20 procent verrijkt uranium. Dat brengt Iran dichter bij de ontwikkeling van de door het Westen en aartsvijand Israël gevreesde atoombom.
Iran heeft steeds gezegd dat zijn nucleaire programma alleen vreedzame doeleinden heeft, zoals medische toepassing en kernenergie.
Israël zit niet aan de onderhandelingstafel, maar oefent wel grote druk uit op de onderhandelaars van de zes wereldmachten.
Israël waarschuwt voor concessies aan het Iraanse regime, dat het voor geen cent vertrouwt. De joodse staat gelooft dat alleen verdere verscherping van de economische sancties tegen Iran soelaas kan bieden.