Kerk & religie

Stichting Kerkelijk Kunstbezit stopt, hoopt op erfgoedbeheer door Catharijneconvent

UTRECHT – De Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN) wordt per 1 juli opgeheven. Teruglopende inkomsten doen de stichting de strop om. De organisatie die zich richt op registratie en ontsluiting van kunst- en cultuurbezit van Nederlandse kerken en kloosters, bestaat 35 jaar.

Kerkredactie
24 May 2012 16:19Gewijzigd op 14 November 2020 21:15
De bibliotheek van de SKKN in Utrecht. Foto RD, Anton Dommerholt
De bibliotheek van de SKKN in Utrecht. Foto RD, Anton Dommerholt

De SKKN heeft de laatste jaren te maken met een vermindering van de financiële bijdrage van kerkelijke partners. De stichting wijdt dat aan de secularisatie en de inkrimping van kerkgenootschappen.

Voor de bibliotheek, archief en databank zullen een nieuwe bestemming worden gezocht. De SKKN denkt aan een „(semi)wetenschappelijke instelling die werkt ten behoeve van de instandhouding en beschrijving van kerkelijk en cultureel erfgoed.”

Sinds de oprichting in 1977 heeft de stichting van meer dan 4.000 kerken en kloosters het roerend bezit geregistreerd en gefotografeerd. De SKKN heeft gegevens verzameld over meer dan 155.000 voorwerpen, geïllustreerd door zo’n 300.000 foto’s. Daartoe behoren kunsthistorisch waardevolle objecten zoals schilderijen, beelden, preekstoelen en liturgisch vaatwerk als avondmaalsserviezen, maar ook objecten als processieattributen, kloosterkledij of een gekalligrafeerde predikantenlijst. De foto’s zijn digitaal toegankelijk en de helft van de objectgegevens is via een databank ontsloten.

De laatste jaren was SKKN vooral actief in de begeleiding bij kerk- en kloostersluitingen. Verder was de stichting initiatiefnemer van het themajaar ”Jaar van het Religieus Erfgoed” in 2008. In april vorig jaar presenteerde ze met andere partners de ”Handreiking Roerend Religieus Erfgoed”.

De SKKN hoopt dat haar werk kan worden voortgezet door Museum Catharijneconvent te Utrecht. De stichting baseert zich op het recente advies (p. 265) voor de subsidieperiode 2013-2016 van de Raad voor Cultuur om aandacht te besteden aan een verantwoord behoud en beheer van het kerkelijk roerend erfgoed. De Raad adviseerde positief op de aanvraag van Museum Catharijneconvent om haar wetenschappelijke taken uit te breiden met de oprichting van een ondersteuningsafdeling, die samen met de kerkgemeenschappen zorg gaat dragen voor een zorgvuldige omgang met het Nederlandse erfgoed in de kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer