Eindelijk valt er wat te kiezen in Egypte
CAÏRO – De wijk Imbaba in de Egyptische hoofdstad Caïro was vorig jaar nog het toneel van ernstige ongeregeldheden tussen moslims en kopten. Moslims, opgehitst door salafisten, staken er de kerk in brand en vermoordden de koster. Woensdag stonden de bewoners er geduldig in rijen te wachten om hun stem uit te brengen.
De eerste vrije presidentsverkiezingen in de geschiedenis van Egypte gingen woensdag van start. Ruim een jaar na de opstand die een einde maakte aan de alleenheerschappij van dictator Hosni Mubarak, kunnen 51 miljoen Egyptenaren hun nieuwe president kiezen.
De stemming onder de wachtende kiezers is goed. Ze zijn blij dat ze eindelijk hun nieuwe president mogen kiezen, zonder dat de uitslag bij voorbaat vast staat. Hiermee wordt een streep gezet onder zestig jaar militaire dictatuur in Egypte.
Omdat zo veel Egyptenaren niet allemaal op één dag hun stem kunnen uitbrengen, worden de verkiezingen op twee dagen gehouden.
Al direct om 8.00 uur meldden zich de eerste kiezers bij de stemlokalen. Het zou tot laat in de ochtend duren voordat er lange rijen ontstonden.
Tot nu toe zijn de verkiezingen rustig en ordelijk verlopen. De organisatie heeft duidelijk geleerd van de parlementsverkiezingen van eind januari.
In de wijk Imbaba zijn wel heel veel stemlokalen. Het is dan ook een van de dichtstbevolkte buurten van Caïro. Nog geen jaar geleden klonken in Imbaba leuzen tegen de militaire machthebbers. Nu hangen er posters van Amr Mussa. Amr Mussa was minister van Buitenlandse Zaken onder Mubarak en tot vorig jaar secretaris-generaal van de Arabische Liga.
Opvallend veel kiezers in Imbaba zeggen op Ahmed Shafiq te hebben gestemd. Hij was de laatste minister-president onder Mubarak, net na het uitbreken van de opstand van januari vorig jaar.
Zijn de kiezers dan niet bang voor de terugkeer van het oude regime? „De moslimbroeders hebben ons bij de parlementsverkiezingen van alles beloofd”, schreeuwt een man woedend. „Eerst heeft Mubarak met zijn kliek ons laten zitten en nu doen de moslimbroeders hetzelfde. Wij willen een president die oog heeft voor onze problemen!” Blijkbaar stralen Amr Mussa en Ahmed Shafiq de rust en het vertrouwen uit waaraan de mensen behoefte hebben.
Elders in het land zijn dezelfde geluiden te horen. De moslimbroeders hebben veel van hun krediet verspeeld, maar dat wil nog niet zeggen dat hun kandidaat, Mohamed Mursi, kansloos is.
Overigens ziet er nog niet naar uit dat een van de dertien presidentskandidaten in de eerste ronde meer dan 50 procent van de stemmen zal behalen.
Op 16 en 17 juni volgt de tweede ronde. Dan zal duidelijk worden wie zich de eerste vrij gekozen president van Egypte zal mogen noemen.