Onderzoek: Bomen nemen minder CO2 op dan gedacht
Bomen nemen 3 procent minder koolstofdioxide (CO2) op dan gedacht. De bijdrage die ze leveren om het broeikasgas uit de atmosfeer te halen, is daarmee substantieel kleiner, aldus onderzoekers vorige week in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.
Wetenschappers gingen er altijd van uit dat bomen zolang ze groen zijn een hoge fotosynthesesnelheid houden. Theoretisch zouden ze meer CO2 opnemen naarmate het groeiseizoen langer wordt door de opwarming van de aarde.
Dat blijkt echter niet het geval. De fotosynthesesnelheid hangt sterker samen met de lengte van de dag. De duur van het seizoen doet er niet zo veel toe. „Bladeren kunnen zelfs in de late zomer en herfst nog groen blijven, terwijl de fotosynthesesnelheid al afneemt”, aldus onderzoeker Danielle Way.
Na 21 juni, wanneer de langste dag van het jaar voorbij is, nemen de bomen geleidelijk steeds minder CO2 op. De bladeren leggen hun activiteiten geleidelijk aan stil. De consequentie is dat ze in totaal ook veel minder koolstof opnemen dan gedacht.
Klimaatwetenschappers moeten in hun modellen gaan verwerken dat bomen 3 procent minder CO2 opnemen dan gedacht. En dat is iets om zeker rekening mee te houden, stelt onderzoeker William Bauerle.