Economie

Ministerie van Financiën start proef met fysiek Geld­loket in Amersfoort

AMERSFOORT – Wie met z’n vragen over geldzaken niet uit de voeten kan met internet, kan vanaf woensdag ook gewoon binnenlopen bij het Geld­loket en z’n financiële kwesties bespreken met een mens van vlees en bloed.

Ellen van de Beek
23 May 2012 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 21:13
Henriëtte Raap-Scheele. Foto Ministerie van Financiën
Henriëtte Raap-Scheele. Foto Ministerie van Financiën

Woensdagmiddag openden Prinses Máxima en demissionair minister van Financiën De Jager het eerste Geldloket van de organisatie Wijzer in Geld van het ministerie van Financiën.

Volgens Henriëtte Raap-Scheele van Wijzer in Geld heeft een derde van de Nederlanders behoefte aan persoonlijk advies over geld. „We zien dat veel mensen met financiële vragen de weg best vinden op internet, maar er is een groep die behoefte heeft aan fysieke uitleg, aan iemand die bijvoorbeeld even over hun schouder meekijkt naar het UPO (Uniform Pensioen Overzicht, EvdB).”

Vaak zoeken mensen gewoon een kleine bevestiging, aldus Raap, en die kan het loket geven. „Geldzaken zijn ingewikkeld geworden. Mensen hebben er geen zin in zich erin te verdiepen. En daar kun je hen niet eens ongelijk in geven. Geldzaken zijn niet het leukste onderdeel van het leven.”

Bij het loket kan iedereen aankloppen met willekeurig welke financiële vraag. „Het mag echt over alles gaan”, zegt Raap. Ze verwacht veel vragen over het pensioen –„Veel mensen snappen echt niet hoe dat zit”–, over het kopen of huren van een huis en over hoe het financieel moet bij ziekte en overlijden. En over hoe je moet rondkomen „als je aan het einde van je geld steeds maar weer een stukje maand overhoudt.”

Steeds meer Nederlanders kampen met financiële problemen. Een kwart van alle Nederlanders heeft een betalingsachter­stand, zo bleek onlangs. Het Geldloket gaat niet doen aan schuldhulpverlening, zegt Raap. „Maar we hopen natuurlijk wel dat we met dit loket financiële problemen kunnen voorkómen.”

Een adviesgesprek bij het Geldloket is gratis en duurt vijftien tot twintig minuten. Raap: „Eventueel kunnen we een vervolgafspraak plannen.” Het loket verwijst zo nodig door naar organisaties die maatschappelijke ondersteuning bieden, naar een juridische dienstverlener of een financieel planner.

In Amersfoort bemant een groep vrijwilligers het loket. Die zijn al werkzaam voor Stadsring51, een organisatie die Amersfoorters met financiële problemen bijstaat. In Den Bosch gaat eind mei een tweede geldloket open, in het Juridisch Loket, een landelijke organisatie die gratis juridisch advies biedt.

De Geldloketten zijn in principe voor een jaar open bij wijze van proef.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer