Duizenden opties KLM-top waardeloos
De toplieden van luchtvaartmaatschappij KLM hebben niet kunnen profiteren van de bonus die ze kregen in 1998. In dat jaar kregen president-directeur L. van Wijk en zijn medebestuursleden per persoon 25.500 opties.
Die gaven het recht om aandelen KLM te kopen voor 36,52 euro. De opties moesten uiterlijk afgelopen maandag worden verzilverd, maar bij de actuele koers van ongeveer 10 euro waren ze al maanden waardeloos. Van Wijk heeft nu nog 125.500 opties over, zo blijkt uit het rewoensdag van beurstoezichthouder AFM. Naast Van Wijk en twee andere bestuurders zagen ook 120 topmanagers van KLM hun bonus vervallen.
Voor een deel van de KLM’ers met opties is de bonus bovendien een financiële strop omdat ze vooraf belasting hebben betaald over de opties. In mei bleek dat houders van waardeloze optierechten uit 1997 daar voor zijn gecompenseerd door KLM. Dat is nu niet gebeurd, aldus een woordvoerder van KLM woensdag. Hij kon niet aangeven hoeveel belasting betaald is over de opties.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën betaalden werknemers van een onderneming in 1998 7,5 procent belasting over de waarde van de aandelen waar de personeelsopties recht op gaven. Bij de toenmalige koers van ongeveer 36,50 euro zou Van Wijk bijna 70.000 euro hebben moeten betalen aan de fiscus voor opties die later waardeloos bleken.
Eind mei van dit jaar ontstond veel ophef over de beloning van de KLM-bestuurders. Ondanks het verlies van 416 miljoen euro kregen Van Wijk en zijn collega’s 6 procent meer loon en 25.000 opties, het maximale aantal.
De extra beloning krijgen de toplieden voor de geleverde prestaties. Vakbonden reageerden boos omdat in dezelfde periode 3000 arbeidsplaatsen werden geschrapt. Dat aantal is later verhoogd tot 4500.