Binnenland

„Dienst waterbeheer A’dam is niet corrupt”

Bij de gemeentelijke Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) in Amsterdam is geen sprake van corruptie, smeergeldpraktijken en belangenverstrengeling.

ANP
21 August 2003 08:11Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Dat concludeert de dienst na een intern onderzoek, waarvan de resultaten woensdag naar buiten werden gebracht.

De dienst, die onder meer verantwoordelijk is voor de riolering en de zuivering van afvalwater in de hoofdstad, begon een intern onderzoek na publicaties in NRC Handelsblad begin juli. Twee klokkenluiders hadden tegen deze krant uit de school geklapt over smeergeldpraktijken van ambtenaren bij DWR.

Topambtenaren zouden reisjes maken naar Maleisië en Australië met medewerkers van bouwbedrijven als Koop Tjuchem en Seignette. Ook zouden directieramingen aan wegenbouwers zijn doorgespeeld. De gemeentelijke rioleringsdienst onderhoudt door haar werkzaamheden veel contact met wegenbouwers en aannemers.

Volgens DWR waren de uitstapjes naar Maleisië en Australië door de betrokken ambtenaren zelf betaald. De trip naar Australië was een privé-reis van een ambtenaar die bevriend is met iemand die toevallig bij bouwbedrijf Seignette werkt. Bij de reis naar Maleisië, georganiseerd door Shell Nederland, was slechts één medewerker van bouwer Koop Tjuchem mee, aldus DWR.

Een analyse van de aanbestedingsresultaten vanaf 1997 geeft voorts geen enkele indicatie voor het lekken van vertrouwelijke informatie waardoor aannemers hoger konden inschrijven, concludeert de gemeentelijke dienst.

De directie van DWR is verbolgen over de publicaties in NRC Handelsblad en heeft per brief een rectificatie geëist. De dienst is boos dat de krant zich achter anonieme bronnen verschuilt. De DWR had bovendien geen tijd gekregen om de beschuldigingen van de klokkenluiders eerst zelf te checken voordat de krant tot publicatie over zou gaan.

Overigens is ook het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam gevraagd advies te geven naar aanleiding van mogelijke corruptie bij DWR.

Het bureau kijkt hoe de relaties liggen tussen ambtenaren en bouwbedrijven en gaat verhalen en geruchten over ambtenaren van DWR na die geschenken zouden ontvangen of gefêteerd zouden zijn met buitenlandse reizen.

Sinds de parlementaire enquête over de bouwfraude neemt de stad alle gemeentelijke diensten in de ruimtelijke ordeningshoek onder de loep. De gemeente kijkt naar het aanbestedingsbeleid en is alert op dingen die niet in de haak zijn. Ongeveer 40 procent van de gevallen die de enquêtecommissie onderzocht, had betrekking op Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer