Buitenland

Presidentsverkiezingen Egypte zijn schaakspel zonder koning

CAÏRO – Drie dagen voor de eerste vrije presidentsverkiezingen in de geschiedenis van Egypte loopt de spanning in het land op naar een historisch hoogtepunt. Caïro is overwoekerd met billboards, bumperstickers en posters. Overal in stad en land delen aanhangers van de kandidaten flyers uit.

Jielis van Baalen
21 May 2012 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 21:11
Sabahi: sociale rechtvaardigheid. Foto EPA
Sabahi: sociale rechtvaardigheid. Foto EPA

Er hangt iets in de lucht. Maar niemand kan voorspellen wie van de vier belangrijkste kandidaten (op een totaal van dertien) de eerste gekozen president van Egypte zal worden.

Inmiddels lijkt de campagne ook uit te groeien tot een referendum over de plaats van de islam in de samenleving en over het vredesverdrag met Israël.

Volgens de meeste peilingen zijn twee kandidaten duidelijk aan de leiding: de voormalige secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Mussa, en de voormalige leider van de moslimbroederschap Abdel Moneim Abul Fotuh.

De voormalige diplomaat Amr Mussa is een onafhankelijke kandidaat. Van 2001 tot 2011 was hij secretaris-generaal van de Arabische Liga. Als minister van Buitenlandse Zaken kreeg hij grote populariteit in Egypte en de rest van de Arabische wereld vooral door zijn kritiek op Israël.

Mussa pleit voor gelijkheid en integratie van alle Egyptenaren ongeacht religie. Hij streeft naar emancipatie van vrouwen en jongeren. Hij wil een wijziging van het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag uit 1979.

Van alle kandidaten heeft Amr Mussa verreweg de meeste ervaring in de internationale politiek. Zijn netwerk zou kunnen helpen om het aanzien van Egypte te verbeteren. Voor veel Egyptenaren lijkt hij een aanvaardbare kandidaat.

De belangrijkste tegenkandidaat van Amr Mussa is Abul Fotuh. Fotuh is de vertegenwoordiger van de liberale vleugel van de moslimbroederschap.

Een van zijn meest opmerkelijke uitspraken is de belofte dat hij een vrouw of een koptische christen zal benoemen als vicepresident. Zijn progressieve opvattingen binnen de broederschap (over de rechten van vrouwen, de moslim-christelijke relaties en de bescherming van minderheden) maken hem buitengewoon populair bij jongeren binnen de broederschap.

Nadat hij zich als onafhankelijk kandidaat voor het presidentschap opwierp, stapte hij uit de broederschap.

De officiële kandidaat van de moslimbroederschap is de volgens velen wat saai ogende Mohamed Morsi. Maar weinigen in de broederschap lijken in te stemmen met zijn kandidatuur. Tijdens de campagnes heeft Morsi een fel fundamentalistische toon aangeslagen. Veel kans maakt Morsi echter niet.

De derde kanshebbende kandidaat, Ahmed Shafik, wordt gezien als favoriet van de generaals. Hij diende als gevechtspiloot in 1973 tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog. Als minister van Luchtvaart zorgde hij voor renovatie van Cairo International Airport. Vlak voor zijn aftreden stelde president Mubarak hem aan als premier.

De laatste kanshebber is Hamdeen Sabahi. Hij is een groot voorvechter van sociale rechtvaardigheid en armoedebestrijding. Hij wil het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag in een referendum aan het volk voorleggen.

Volgens peilingen stemmen de christelijke kopten voor 70 procent op Amr Mussa en Ahmed Shafik. De andere kandidaten, zoals Mohammed Morsi, boezemen de christenen angst in voor de toekomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer