Bewonersvereniging: Prostitutie Achterdam moet helemaal weg
ALKMAAR (ANP) - Alle prostitutieramen op de Alkmaarse Achterdam moeten definitief dicht. Dat vindt Bewonersvereniging Hart van Alkmaar. Dinsdag vraagt deze de Raad van State het nieuwe bestemmingsplan voor de Achterdam op te schorten. Daarin staat dat het aantal ramen ruwweg wordt gehalveerd tot 69.
Er is teveel overlast, er hangt teveel een sfeer van criminaliteit en de politie is niet in staat de orde te handhaven. Deze argumenten zijn volgens voorzitter Nico Praat van Hart van Alkmaar de belangrijkste reden om naar de raad te stappen.
De gemeente Alkmaar kreeg medio 2011 toestemming van de Raad van State om de vergunningen in te trekken voor een serie peeskamers in panden die met crimineel geld waren aangekocht. Dat gebeurde na een jarenlange rechtsgang en onderzoeken van het bureau Bibob voor integriteitonderzoek. Er bleven 69 ramen over. Vervolgens besloot de gemeente het aantal prostitutieramen definitief te verminderen door het bestemmingsplan te veranderen.
„Maar ook nu dat is gebeurd, blijft de druk op de leefbaarheid in de wijk te groot”, aldus Praat. Hij wil daarom dat prostitutie in zijn geheel verdwijnt uit het nieuwe bestemmingsplan. De Alkmaarse gemeenteraad stelde dat plan eerder dit jaar vast.
Als de Raad van State het plan opschort, kan de gemeente verplaatsing van de prostitutie naar elders bekijken, zegt Praat. „Als het niet uit het bestemmingsplan verdwijnt, zitten we er hier nog minstens 15 of 20 jaar aan vast.” De Alkmaarse politiek voelde eerder niets voor verplaatsing en wil dat de Achterdam een gebied wordt waar prostitutie samengaat met andere bedrijvigheid en woonfuncties.
Mede om die reden zijn vorige maand ook de raamexploitanten op de Achterdam zelf naar de Raad van State gestapt. Zij zijn ontstemd dat in het plan het huidige aantal van 69 prostitutieramen als maximum staat vermeld en dat de gemeente eisen stelt aan bedrijvigheid op de Achterdam. „Een sekswinkel mag niet, een accountantskantoortje wel. Volgens ons kan dat niet”, zegt exploitant Frans Snel. Wanneer deze zaak dient, is nog niet bekend.