Economie

„Niet meer banen door aanpakken ontslagrecht”

DEN HAAG (ANP) - Het versoepelen van het ontslagrecht en het drastisch beperken van de ontslagvergoeding zal er niet voor zorgen dat bedrijven makkelijker personeel in dienst nemen. Dat verwacht Marius Winter, directeur van Gouden Handdruk Specialist, een bedrijf dat ontslagen werknemers adviseert over wat ze het beste kunnen doen met hun ontslagvergoeding.

18 May 2012 12:46Gewijzigd op 14 November 2020 21:08

Winter wijst erop dat bedrijven ook nu al iemand met een jaarcontract in dienst kunnen nemen. Bevalt hij of zij niet, dan kunnen ze hem na dat jaar zonder onkosten weer kwijt. „Ik geloof niet dat de nieuwe maatregelen veel effect zullen hebben. Bovendien: straks is de babyboomgeneratie met pensioen en dan hebben bedrijven weer hard mensen nodig.‘’

Volgens Winter worden vooral 45-plussers zwaar getroffen door het inperken van de ontslagvergoeding. Het gaat om zo’n 70 procent van de circa 150.000 werknemers die per jaar ontslagen worden, schat hij.

Op dit moment wordt de ontslagvergoeding nog berekend volgens de zogeheten kantonrechtersformule. Ontslagen werknemers kunnen, afhankelijk van leeftijd en dienstverband, 1 tot 2 maandsalarissen per gewerkt jaar meekrijgen. In het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie wordt dat in 2014 teruggeschroefd tot een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris.

De ervaring leert dat ouderen na ontslag moeilijk weer elders aan de slag komen. ,Van de mensen boven de 50 is dat maar circa 2 procent,'‘ zegt Winter. En als het hun al lukt een nieuwe baan te vinden, is dat volgens hem vrijwel altijd tegen een lager salaris. Voor deze groep dreigen dus grote financiële problemen.

Volgens het begrotingsakkoord wordt het ontslaan van personeel niet alleen goedkoper, maar vergt het ook minder rompslomp. Werkgevers hoeven straks geen toestemming meer te vragen aan UWV of kantonrechter als ze van een personeelslid af willen. De toetsing gebeurt niet meer vooraf, maar achteraf. Dat betekent dat de ontslagen werknemer zelf naar de rechter moet stappen als hij denkt onjuist te zijn behandeld.

Winter verwacht dat de vakbeweging te hoop zal lopen tegen de plannen. ,Dit raakt keihard de rechten van werknemers.’’ Gaan de maatregelen toch door, dan is dat slecht nieuws voor bedrijven als het zijne, waarvan er zo’n tien bestaan in Nederland. ,Dan kunnen we de tent wel sluiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer