EU-marine valt piraten op Somalische kust aan
NAIROBI (ANP/RTR/AFP) - De EU-missie in Somalië heeft dinsdag voor het eerst doelen van de piraten op de kust van Somalië aangevallen. Het is de eerste keer dat dat gebeurt, sinds de Europese Unie toestemming voor zulke acties heeft gegeven.
Volgens de missie betrof het een „gerichte, precieze en proportionele actie vanuit de lucht”. Alle vliegtuigen zijn zonder problemen teruggekeerd. De missie onderstreept dat er geen Somaliërs gewond zijn geraakt.
De actie was gericht op materieel van piraten, maar wat voor materieel en welke locatie precies onder vuur is genomen, is niet bekendgemaakt. Bij de actie was de Nederlandse marine niet betrokken, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag.
Onder de vlag van de missie zijn sinds 2008 tussen vijf en tien oorlogsschepen actief voor de kust van Somalië. Zij begeleiden schepen om ze te beschermen tegen aanvallen van piraten.
In maart kwamen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken overeen de missie te verlengen tot december 2014 en oorlogsschepen en marinevliegtuigen toestemming te geven om doelen van piraten op het land aan te vallen.
Factsheet EU-missie Somalië
De EU-missie in Somalië viel dinsdag voor het eerst doelen van piraten op de kust van Somalië aan. Een overzicht van de missie, die begon in 2008.
MISSIE: in december 2008 lanceerde de Europese Unie de missie European Naval Force Somalia - Operation Atalanta, om piraterij in de wateren daar terug te dringen. Ook beschermt de EU-vloot schepen die in het kader van het wereldvoedselprogramma goederen afleveren in Somalië. Verder is de missie bedoeld voor de schepen van een Afrikaanse hulporganisatie voor Somalië, de Amisom. Ook houdt de vloot de visserij voor de kust van Somalië in de gaten.
MATERIEEL: voor de kust van Somalië zijn sinds 2008 tussen vijf en tien oorlogsschepen actief. Daarnaast heeft de missie een aantal vliegtuigen tot haar beschikking.
FINANCIEEL: De kosten voor gebouwen, medische kosten en transport waren in 2010 8,4 miljoen euro en in 2011 8,05 miljoen euro. Daarnaast dragen landen de kosten voor geleverd personeel en technisch materieel zelf, als ze meedoen met een operatie. Zo is Nederland al verscheidene keren met schepen in de regio actief geweest. Dinsdag was Nederland niet betrokken bij de actie.
LANDEN: Alle 27 EU-landen, waaronder Nederland, dragen bij, grotendeels op basis van hun bruto binnenlands product. Noorwegen was het eerste land buiten de EU dat meedeed (sinds 2009). Daarnaast leveren Kroatië en Oekraïne militair personeel. Ook Montenegro en Servië hebben hun hulp aangeboden.
ANDEREN: In de regio is niet alleen de EU actief met een vloot. Ook de NAVO en landen als China, India, Japan, Rusland en Taiwan zijn in de regio om piraterij tegen te gaan.
WERELDWIJD: Piraterij in Somalië kostte de wereld in 2011 7 miljard dollar (5,5 miljard euro). Meer dan 2 miljard dollar van dat geld ging naar militaire operaties, gewapende bewakers en ander materieel om schepen te beschermen.