Buitenland

Artsen lopen risico van martelingen in Syrië

PARIJS (ANP/AFP) - Niet alleen aanhangers van de oppositie in Syrië, maar ook artsen en andere medische hulpverleners die tegenstanders van het regime behandelen, lopen het risico dat ze worden gearresteerd en zelfs gemarteld. Dat heeft een medewerker van Artsen zonder Grenzen in Parijs dinsdag gezegd.

15 May 2012 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 21:05

Artsen van de hulporganisatie zijn illegaal het land ingegaan, nadat zij geen toestemming hadden gekregen om in Syrië te werken. Zij wisten de steden Homs en Idlib te bereiken, bolwerken van de oppositie. „Er is een zeer bijzondere situatie in Syrië. Er kan niet onpartijdig hulp worden gegeven en het voortdurend lastig vallen van de gewonden en artsen maakt deel uit van de strategie van de Syrische politie’‘, aldus de medewerker.

,Volgens Syrische artsen is het helpen van gewonden bijna net zo gevaarlijk als het dragen van een wapen’‘, voegde een chirurg uit het team van Artsen zonder Grenzen, dat in Syrië was, hieraan toe. ,In een staatsziekenhuis verrichtten wij drie dagen lang zo veel mogelijk werk, totdat wij in 10 minuten moesten vluchten, omdat er een aanval dreigde.’‘

Een anesthesist uit het team zei dat patiënten zo min mogelijk tijd willen doorbrengen in het ziekenhuis en soms al een uur na de operatie naar huis gaan.

,De belangen van gewonden en van het personeel zouden voorop moeten staan in Syrië’', aldus Artsen zonder Grenzen in een verklaring. De organisatie dringt aan op het ,verdubbelen van de diplomatieke en politieke inspanningen” om dit voor elkaar te krijgen.

De Europese Unie besloot maandag de sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad uit te breiden. De maatregelen houden een verscherping in van de zwarte lijst met personen en bedrijven uit het land.

Personen op de zwarte lijst mogen de EU niet meer in en hun tegoeden zijn bevroren. Ook bedrijven zien hun tegoeden in de ijskast gezet worden. De president zelf en Assads vrouw Asma, zijn moeder, zus en schoonzus staan ook op deze zwarte lijst waarop in totaal circa 130 mensen en 40 instellingen prijken.

De EU hoopt met de sancties een einde aan het bloedvergieten in het land af te dwingen. Een maand nadat in Syrië een door de Verenigde Naties en de Arabische Liga gesteunde wapenstilstand van kracht is geworden, is Syrië nog altijd het toneel van hevig geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer