Speculatie over een ”Grexit” neemt hand over hand toe
ATHENE – De geesten in Europa lijken langzaam maar zeker te worden rijp gemaakt voor wat wel wordt aangeduid met ”Grexit”: een exit van Griekenland uit de eurozone.
”Akropolis Adieu! Waarom Griekenland nu de eurozone moet verlaten”, kopte Der Spiegel zaterdag op zijn cover, gelardeerd met een versplinterde euromunt op een eeuwenoude Griekse ruïne in de avondzon.
Het toonaangevende Duitse weekblad roept zo openlijk op tot een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Volgens de redactie is zo’n vertrek simpelweg de beste optie na de uitslag van de Griekse verkiezingen, niet in de laatste plaats voor de Grieken zelf. „Alleen een vertrek uit de euro biedt het land de kans om op lange termijn weer op eigen benen te kunnen staan”, aldus het weekblad, dat tot voor kort nog meende dat Griekenland juist als lid van de eurozone behouden moest blijven.
De situatie in Griekenland is er niet rooskleuriger op geworden nu president Karolos Papoulias er gisteren niet in slaagde een coalitie te vormen met de leiders van de drie grootste partijen, die hierin vorige week zelf ook al opzichtig faalden.
Papoulias’ gesprekken, die vandaag werden voortgezet, worden gezien als laatste poging om nieuwe verkiezingen volgende maand te voorkomen. Eén blik op de Griekse peilingen, lijkt echter voldoende om te beseffen dat daarvan nu niet direct een oplossing voor de huidige impasse moet worden verwacht: het extreem linkse blok Syriza –fel gekant tegen de bezuinigingsmaatregelen om Griekenland binnen de eurozone te houden– is er de afgelopen dagen virtueel alleen maar groter op geworden. Niet direct verwonderlijk voor wie bedenkt dat de stringente sanering die Europa verwacht in ruil voor alle steun aan Athene, de recessie waarin Griekenland verkeert alleen maar verergert. Instemmen met het Europese dictaat staat hierom voor Syriza zelfs gelijk aan „verraad” van het eigen volk.
Inmiddels lijkt het Europese geduld echter op en wordt de mogelijkheid van een Grieks vertrek uit de euro –tot nu toe tamelijk taboe– steeds meer als reëel beschouwd. De afgelopen dagen groeide het koor van beleidsmakers die menen dat de Grieken de euro moeten verlaten als ze hun afspraken niet nakomen, zoals voorzitter Barroso van de Europese Commissie en de baas van de Duitse centrale bank. Vanmorgen kwam daar een waarschuwing bij van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s. Die stelde dat de kans op een wanordelijk faillissement van Griekenland en een vertrek uit de eurozone fors is toegenomen.
De komende weken moet blijken of de dreigementen over en weer ook in daden worden omgezet. Wie beseft dat verreweg het grootste deel van de Griekse schuld in handen is van Europese landen, het IMF, de Europese centrale bank en de afzonderlijke Europese banken, weet dat zelfs een ”Grexit” geen oplossing is, maar slechts het begin van een nieuw hoofdstuk in het slepende verhaal dat eurocrisis heet.