Ex-president China in Brussel aangeklaagd
Zes aanhangers van de religieuze beweging Falun Gong klagen de Chinese ex-president Jiang Zemin aan voor misdaden tegen de menselijkheid.
De aanklacht zou woensdag in Brussel worden ingediend en valt onder de nieuwe Belgische genocidewet. De restricties die toen in de oude wet werden aangebracht, worden omzeild doordat een van de klagers een Belg is.
Jiang, die nog altijd de militaire leider is van China, wordt in de aanklacht beschuldigd van „marteling, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.” Mede door zijn toedoen is Falun Gong in China verboden. Peking beschouwt de „duivelse sekte” als staatsondermijnend. Duizenden aanhangers zijn in de loop van de jaren opgepakt en veroordeeld tot hoge celstraffen.
Onlangs werd onder zware Amerikaanse druk de omstreden Belgische genocidewet, waarmee het land alle verdachten van misdaden over de hele wereld kon vervolgen, fors ingeperkt. In de nieuwe wet kunnen alleen Belgen nog klachten indienen voor oorlogsmisdaden elders op de wereld, maar alleen als er een Belgisch slachtoffer is.
Een van de klagers, een 31-jarige computerprogrammeur, heeft de Belgische nationaliteit en zegt zelf slachtoffer te zijn van de vermeende misdaden van Jiang. De raadsman van de zes Falun Gong-aanhagers, Georges-Henri Beauthier, denkt hiermee een sterke kaart in handen te hebben. Beauthier was in het verleden onder meer betrokken bij de vervolging van Marc Dutroux.
De sekte zegt in China 80 miljoen volgelingen te hebben en in het buitenland 20 miljoen. Falun Gong combineert traditionele Chinese ademhalingstechnieken met ideeën uit het boeddhisme en andere religies. De aanhangers mogen geen artsen bezoeken. Door zijn boeken te lezen, kunnen ze ook genezen worden, zegt de leider, Li Hongzhi. Hij heeft in 1992 de sekte gesticht. Li, die nu in de Verenigde Staten verblijft, houdt toespraken met racistische trekken. Hij moet verder niets hebben van homoseksualiteit, popmuziek en drugs.
Op het keiharde optreden van de Chinese autoriteiten tegen aanhangers van de Falun Gong-sekte is wereldwijd met verontwaardiging gereageerd. Falun Gong protesteert regelmatig tegen politie-invallen die regelmatig bij aanhangers waren gedaan, en tegen beweringen in kranten dat de beweging haar aanhangers psychisch zou terroriseren.