Kerk & religie

JBGG-Bondsdag: „Grootste crisis begon in het paradijs”

RIJSSEN – Bestaat er een grotere crisis dan je mobieltje te verliezen? Ja, die bestaat, zei student H. van der Heiden zaterdag op de +12-bondsdag van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). „De grootste crisis begon in het paradijs bij de zondeval. Die crisis werkt door tot op deze dag.”

Van een medewerker
12 May 2012 19:59Gewijzigd op 14 November 2020 21:03
De JBGG hield zaterdag in de Zuiderkerk van Rijssen de Bondsdag +12 over het thema ”Crisis”. Foto RD
De JBGG hield zaterdag in de Zuiderkerk van Rijssen de Bondsdag +12 over het thema ”Crisis”. Foto RD

Op verschillende plaatsen werd zaterdag het verenigingsseizoen afgesloten van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. In de Zuiderkerk van Rijssen was ”Crisis” het thema van de +12-bondsdag.

Student H. van der Heiden uit Doetichem sprak over ”Crisis in je leven”. „Misschien ervaar je het verliezen van je mobieltje wel als een crisis. Is het echt een crisis als jij niemand en niemand jou meer kan bereiken?” zo vroeg de student de jongeren.

Voor zijn toespraak gebruikte Van der Heiden de geschiedenis uit Matthëus 14, waar de discipelen een geweldige storm meemaakten, terwijl Jezus niet aan boord van hun schip was. Jezus ontweek het volk dat Hem koning wilde maken en bad in de eenzaamheid. Toen Jezus –biddend op de berg, alleen– achterbleef, verkeerden de discipelen in grote nood, in crisis. „Ken jij ook een stille plek om God te zoeken? Of ben je alleen met je mobieltje bezig of altijd online?” vroeg Van der Heiden de jongeren.

Ook in de echte crisis bidden de discipelen niet, maar ze roeien uit alle macht, zonder veel vooruit te komen. De discipelen hadden beter moeten weten, omdat ze eerder meemaakten hoe de almachtige Jezus een storm stilde. „Net als de discipelen zijn ook wij zo vaak ongelovig, terwijl we belijden dat de Heere ons gaan en ons staan omringt, ja van verre zelfs onze gedachten kent”, zei Van der Heiden.

Als Jezus dan toch komt, denken de discipelen dat Hij een spook is. „Zeg niet te gauw dat je niet in spoken gelooft. Als het soms tegenzit en iemand wijst erop dat het vrijdag de dertiende is, ben je misschien geneigd dat te geloven. Of het kan gebeuren dat je een horoscoop leest en je geneigd bent die toe te passen op je omstandigheden.”

Petrus geeft blijk van een groot geloof als hij weet dat hij op Jezus’ woord op de golven naar zijn Meester toe kan lopen, maar dan zinkt hij weer weg in ongeloof. „Let erop dat niet Petrus zijn hand uitsteekt om Jezus te pakken, maar omgekeerd grijpt Jezus de discipel vast om hem te behouden.”

Student Van der Heiden stelde dat de eerste oorzaak van alle moeite in het leven in het paradijs ligt. „De grootste crisis ontstond toen de mens door de zondeval God verliet en de duivel als leidsman koos. Om uit de crisis te komen, is het nodig een nieuw hart te krijgen. Zoek daarom ook een stille plek om dit te vragen. De crisis zal doorgaan tot het einde der tijden, maar voor degenen die zonder nieuw hart sterven, houdt de crisis nooit meer op. Wie net als de discipelen de les leert dat Jezus waarlijk Gods Zoon is, die weet ook dat de grote storm voorgoed wordt gestild.”

De JBGG stuurde zijn boodschap naar de koningin deze keer niet per telegram, maar per e-mail.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer