Binnenland

Commotie rond bouw van moskee Rotterdam

Wordt de bouw van de Essalam-moskee aan de Colosseumweg in Rotterdam-Zuid nu uitgesteld of niet? Opnieuw is er onduidelijkheid en de nodige commotie ontstaan rond de bouw en het ontwerp van de megamoskee.

Van onze correspondent
20 August 2003 08:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Volgens wethouder M. Pastors van Leefbaar Rotterdam wordt de bouw uitgesteld. Hij zegt dat vorige week vrijdag te zijn overeengekomen met de Engelse zaakwaarnemer M. Al Sayegh van sjeik Hamdan bin Rashid Al-Makhtoum uit de Verenigde Arabische Emiraten, die de megamoskee financiert.

„De bouw wordt niet uitgesteld”, zegt Ibrahim Spalburg, woordvoerder van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior). Volgens hem gaat op 21 oktober de eerste paal de grond in. De lezing van de wethouder luidt dat het moskeebestuur het ontwerp van de moskee zal aanpassen, omdat het gebouw volgens het college met de 25 meter hoge koepel en twee 50 meter hoge minaretten niet in het stadsbeeld past. Zowel Pastors als Spalburg trekt zijn conclusie naar aanleiding van hetzelfde gesprek.

Het heeft er alle schijn van dat partijen elkaar niet goed hebben begrepen. Bovendien voelde het moskeebestuur zich overvallen door de aanwezigheid van wethouder Pastors bij het gesprek vorige week. Er was een afspraak om de grondruil die de bouw van de nieuwe moskee mogelijk maakte alleen met een hoge ambtenaar van de gemeente te beklinken. Pastors wuift de lezing van Spalburg weg. „Ik heb per brief aangekondigd dat ik bij het gesprek aanwezig zou zijn. Die brief had men bij zich”, zegt hij.

Hij maakt er geen geheim van dat hij het ontwerp van de moskee te Arabisch vindt. „Daarom heb ik het moskeebestuur gevraagd nog eens naar het ontwerp te kijken en het aan te passen aan een meer westers uiterlijk. Men heeft dat toegezegd. We praten op 21 oktober verder en hebben vorige week het contract voor de grondruil niet getekend.”

Volgens Spalburg doet de gemeente een voorstel voor aanpassing en gaat op 21 oktober de eerste paal tijdens een feestelijke ceremonie gewoon de grond in. „Een verkeerde lezing”, volgens Pastors. „Bovendien kan de bouw niet van start gaan als het contract voor de grondruil niet is getekend”, zegt hij.

Inmiddels bemoeien de gemeenteraadsfracties van PvdA en CDA zich met de kwestie. „De gemeenteraad heeft eerder een besluit genomen over de bouw van de moskee. Dat ontwerp moeten we nu niet willen veranderen”, zegt PvdA-raadslid M. Celik. Ook CDA-fractievoorzitter mr. L. Geluk zegt er moeite mee te hebben als wethouder Pastors van de gemeenteraad zou eisen dat het ontwerp van de moskee wordt aangepast. „Tenzij dat natuurlijk met wederzijds goedvinden gebeurt”, zegt hij. „Het moet duidelijk zijn dat het moskeebestuur gewoon kan gaan bouwen. Het heeft van alle instanties, inclusief de gemeente, de nodige toestemming. Daar moet je dan niet meer aan willen tornen, mits het moskeebestuur nog eens wil kijken naar het ontwerp”, zegt Geluk.

De PvdA-woordvoerder beschuldigt wethouder Pastors van onbehoorlijk bestuur, een verwijt dat Pastors verre van zich werpt. Ook Geluk meent dat hiervan geen sprake is. Dat zou het volgens hem wel zijn als het college gaat dreigen met het tegenwerken van de bouw van de moskee.

Volgende week dinsdag krijgt de kwestie een vervolg in de raadscommissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer