Economie

Goedkoper mobiel bellen dankzij Brussel: hoe zit het precies?

BRUSSEL – Het Europees Parlement is akkoord gegaan met nieuwe prijsverlagingen voor mobiel bellen in een ander EU-land. Ook geldt vanaf 1 juli, voor het eerst, een maximumprijs voor internetten in het buitenland.

Redactie economie
11 May 2012 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 21:01
Foto ANP
Foto ANP

Wat verandert er precies?

Vanaf 1 juli mag een telefoongesprek maximaal 29 cent per minuut kosten, exclusief btw (nu nog 35 cent), de ontvangst van een gesprek 8 cent per minuut en een sms 9 cent. Dataroaming, waarbij een smart­phone automatisch data binnenhaalt, kon voorheen flink in de papieren lopen, maar vanaf 1 juli mag een megabyte niet meer dan 70 cent kosten, in juli 2014 maximaal 20 cent. Voor een megabyte (MB) data komt er een maximum van 70 cent. De EU wil dat een consument in een ander EU-land uiteindelijk op 1 juli 2014 hoogstens 19 cent per minuut betaalt om te telefoneren en 5 cent om een belletje te ontvangen. Een sms’je mag hooguit 6 cent kosten en een MB maximaal 20 cent.

Waarom maximumtarieven?

Om de consument te beschermen. De tarieven gelden tot 30 juni 2017. Brussel hoopt dat in de tussentijd de concurrentie zo zal toenemen dat de prijzen daarna laag zullen blijven.

Hoeveel kan ik besparen?

Volgens Eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) gaat een gemiddeld gezin tijdens de jaarlijkse vakantie elders in de EU zo’n 200 euro besparen. Naar schatting gaan de Europeanen dit jaar 5 miljard euro voor roaming betalen, terwijl het in 2007 nog zo’n 20 miljard euro was. Consumenten krijgen verder vanaf 1 juli 2014 de mogelijkheid om in een ander EU-land een contract te sluiten met behoud van het telefoonnummer. Een Nederlander die bijvoorbeeld vaak in Duitsland is, kan daar een abonnement afsluiten voor zijn Nederlandse 06-nummer. Voor reizen buiten de EU krijgt een klant vanaf 1 juli een waarschuwing als de kosten voor het gebruik van mobieltje, smartphone, tablet of pc de 50 euro bereiken. Als een klant voor 50 euro aan data heeft binnengehaald krijgt hij een sms die hem waarschuwt. Sms’jes mogen deze zomer nog maximaal 9 cent en een jaar later 5 cent kosten. Inkomende gesprekken kosten vanaf juli 2014 maximaal 5 cent per minuut en uitgaande 19 cent per minuut.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer