JBGG: Jongeren hebben ook leiding nodig
WOERDEN – Het is voor jeugdwerkers belangrijk om dicht bij jongeren te staan. Maar, zegt ds. G. J. van Aalst, zij moeten zich „toch niet geheel identificeren met de vragen en twijfels die zij hebben.”
De predikant uit Klaaswaal wordt geïnterviewd in het woensdag verschenen jaarverslag 2011 van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). Het verslag heeft de titel ”Vaste koers”.
Wat betekent dit thema richting jongeren? Ds. Van Aalst: „Het begeleiden van jongeren heeft twee zijden. Allereerst betekent het woord ”leiden” dat er duidelijk leiding van je moet uitgaan. Innerlijk en wezenlijk moet je een vaste koers kennen. (…) Het ”bege-leiden” geeft aan dat je dat samen met hen doet, dat je op hen betrokken bent, op hen gesteld bent, hen serieus neemt in hun eerlijke vragen en worstelingen.”
Met de jeugdwerkactie ”Wordt vervolgd” als belangrijkste activiteit heeft de JBGG een intensief 2011 achter de rug, zo schrijft de bond. Tijdens de actie stond de verkondiging van het Evangelie in het Midden-Oosten centraal. „Alle inzet werd rijk beloond. Uiteindelijk kan 720.000 euro worden overgemaakt naar diverse projecten”, veel meer dan het streefbedrag was (450.000 euro).
Ook verder was 2011 in financieel opzicht een „goed jaar”, aldus de bond. „De crisis raakt ook een organisatie als de Jeugdbond. Toch is het beleidsvoornemen om het financiële tekort beperkt te houden, gelukt. Begroot was een tekort van 27.579 euro. Het uiteindelijke tekort bedroeg 15.221 euro.” Het aantal aangesloten verenigingen steeg met 7 tot 417.
Jeugdwerk was vorig jaar relevanter dan ooit, stelt JBGG-directeur Laurens Kroon in een toelichting. „Steeds meer gemeenten vragen de Jeugdbond om mee te denken in de zorg voor álle jongeren van de gemeente. Dat vraagt bezinning op de tijd waarin jongeren opgroeien, de plaats van de gemeente daarin en de concrete rol van opvoeders als ouders, ambtsdragers en leidinggevenden.”
Jeugdwerk is de vanzelfsprekendheid voorbij, aldus het jaarverslag verder. „De ontwikkelingen gaan door, onder jongeren zelfs pijlsnel. Krabbelden ze gisteren nog op Hyves, vandaag liken ze op Facebook, morgen bellen ze elkaar weer. De heersende jeugdcultuur lijkt meer vat te krijgen op jongeren. Steeds meer jongeren komen niet tot belijdenis doen en dreigen af te haken. Andere jongeren komen in aanraking met bewegingen die zich profileren ten koste van de kerk. In het jeugdwerk en de zorg voor de jongeren van de gemeenten willen we er zijn voor alle jongeren.”
Dit jaar wil JBGG een nieuw beleidsplan voor de komende jaren schrijven. „Dit plan zal de koers van de Jeugdbond in grote mate bepalen.”