Buitenland

Nederlandse rechter zit voor in Mladic-proces

DEN HAAG (ANP) - De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische ex-legerleider Ratko Mladic wordt berecht onder leiding van Alphons Orie, de enige Nederlandse rechter van het Joegoslavië-Tribunaal. De momenteel 26 rechters van het internationale hof komen uit 24 landen.

10 May 2012 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 20:59

In juli 2008 leidde Orie ook de eerste voorgeleiding van Radovan Karadzic, de voormalige politieke baas van Mladic. Karadzic en Mladic zijn allebei aangeklaagd wegens genocide na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995 en andere oorlogsmisdaden.

Ex-president Karadzic van de Republika Srpska wraakte Orie. Karadzic wilde geen Nederlandse rechter, onder meer vanwege de Nederlandse betrokkenheid bij Srebrenica. Een Nederlander zou in zo’n genocidezaak niet objectief kunnen zijn. De zaak werd daarop door de toenmalige president van het tribunaal, Fausto Pocar, toegewezen aan een andere strafkamer.

Orie is al meer dan tien jaar rechter aan het VN-hof in Den Haag en heeft ervaring opgedaan in tal van belangrijke zaken. Hij was al betrokken bij de eerste zaak van het tribunaal, tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic, die in 1995 als eerste verdachte ooit werd opgesloten in de speciale VN-cellen in Scheveningen. Toen werkte Orie nog voor de verdediging, in het team van prof. mr. M. Wladimiroff.

Na zijn verkiezing tot rechter in 2001 werd hij voorzitter in tal van belangrijke zaken: tegen de Kroatische hoofdverdachte, generaal Ante Gotovina, tegen Momcilo Krajisnik, de voormalige rechterhand van Karadzic, en tegen oud-premier Ramush Haradinaj van Kosovo.

Orie werd geboren op 23 november 1947 in Groningen. Hij studeerde rechten in Leiden en werd in 1971 wetenschappelijk medewerker straf- en procesrecht aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Tussen 1980 en 1997 werkte hij als advocaat bij advocatenkantoor Wladimiroff en Spong. Daar ging Orie weg toen hij in 1997 werd benoemd als raadsheer bij de Hoge Raad. Hij bleef bij het hoogste rechtscollege van Nederland werken tot zijn verkiezing als VN-rechter in 2001.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer