Buitenland

Chronologie moordproces Bouterse

PARAMARIBO (ANP) - De Decembermoorden hangen al bijna 30 jaar lang als een donkere wolk boven Suriname. De belangrijkste verdachten zijn niet bestraft maar juist opgeklommen naar de top. Het is mogelijk dat vrijdag het doek valt voor de rechtszaak tegen hoofdverdachte Desi Bouterse en de andere aangeklaagden. Een overzicht van de zware bevalling van het proces:

10 May 2012 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 20:59

8 en 9 december 1982: Militairen lichten 15 tegenstanders van het legerbewind van hun bed. Ze worden naar Fort Zeelandia in Paramaribo gebracht en daar doodgeschoten. Bouterse zegt dat hij niet bij het bloedbad aanwezig was.

April 1993: Bouterse stapt op als legerleider.

1 november 2000: Het Openbaar Ministerie in Suriname moet een vooronderzoek beginnen naar Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden. Dat bepaalt het gerechtshof in Paramaribo. Het vooronderzoek wordt in november 2004 afgerond. De hoofdofficier van justitie besluit Bouterse en de anderen te vervolgen.

19 mei 2001: De enige overlevende van de Decembermoorden, Fred Derby, overlijdt aan een hartaanval. Hij was de belangrijkste getuige tegen Bouterse.

1 april 2007: Bouterse’s Nationale Democratische Partij stelt een amnestiewet voor. De partij wil dat Bouterse en de andere verdachten niet langer worden vervolgd voor de Decembermoorden. Het wetsvoorstel wordt enkele weken later voor het eerst behandeld in het Surinaamse parlement.

14 juni 2007: Het laatste obstakel voor een proces tegen Bouterse en zijn medeverdachten wordt weggenomen. De aangeklaagden hadden bezwaar aangetekend tegen vervolging, maar het Hof van Justitie in Paramaribo wijst dat af.

30 november 2007: Het Decembermoordenproces gaat van start. Bouterse komt niet opdagen.

25 mei 2010: De partij van Bouterse wint de parlementsverkiezingen en vormt een verrassende coalitie met Bouterse’s aartsrivaal Ronnie Brunswijk.

19 juli 2010: Bouterse wordt gekozen tot president van Suriname. Op 12 augustus legt hij de eed af.

23 maart 2012: Een belangrijke getuige zegt dat Bouterse zelf twee slachtoffers van de Decembermoorden (Cyrill Daal en Soerindre Rambocus) heeft doodgeschoten.

4 april 2012: Het parlement in Suriname neemt de amnestiewet aan, waardoor Bouterse en de andere verdachten niet langer kunnen worden vervolgd voor de Decembermoorden. Nederland roept de ambassadeur voor overleg terug uit Suriname.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer