Brussel wil niet soepel zijn voor Nederland
BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt geen uitzondering van de Europese Unie om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot 3 procent. Er is geen sprake van een zo grote economische neergang dat een uitzonderingspositie plausibel is.
„Geruchten over een versoepeling van de regels zijn ongefundeerd’, aldus Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken en de euro) woensdag tegen persbureau ANP.
Rehn benadrukte dat het van essentieel belang is voor het vertrouwen in de Nederlandse economie om ,met vastberadenheid’’ vast te houden aan begrotingsdiscipline. Het eind april gesloten akkoord tussen VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks bevat permanente maatregelen en structurele hervormingen. Die zijn belangrijk voor de houdbaarheid van de Nederlandse overheidsfinanciën, aldus de eurocommissaris. ,En dat zal moeten worden doorgevoerd.”
Rehn wilde met zijn verklaring geruchten weerleggen dat Brussel een uitzondering voor Nederland zal maken.
Het laten vieren van de begrotingseis, zou zuurstof brengen in de economie, niet alleen in de Nederlandse maar in die van de hele eurozone. Immers, om aan de Europese regels te voldoen, moet Nederland fors bezuinigen. Geld dat ook in de economie gepompt kan worden om groei te stimuleren.
Nederland moest net als alle EU-landen uiterlijk 30 april een begrotingsplan indienen in Brussel. Eind mei zal Rehn zijn oordeel vellen over de ingediende plannen.
Eerder woensdag zei de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, dat over het Europese pact voor strengere begrotingsdiscipline wordt niet opnieuw onderhandeld.
Hij wees elke heronderhandeling af. Het begrotingspact werd eerder dit jaar afgesloten door 25 van de 27 EU-lidstaten, waaronder Griekenland en Frankrijk. De nieuwe Franse president François Hollande pleitte tijdens zijn verkiezingscampagne herhaaldelijk voor nieuwe onderhandelingen. Ook Griekse partijen streven naar nieuwe voorwaarden.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte de afgelopen dagen duidelijk dat zij absoluut niets voelt voor het openbreken van het pact.