Onderzoek naar failliet stroombedrijf
De toezichthouder op de energiemarkt, Dte, bekijkt het faillissement van stroomhandelaar EnergyXS. Het is nog geen officieel onderzoek, maar de energiewaakhond heeft extra informatie opgevraagd bij betrokken partijen.
„We willen helder krijgen wat er precies is gebeurd”, aldus een woordvoerster van de DTe gisteren. EnergyXS ging dit weekeinde over de kop nadat de grootste leverancier Eon Benelux zich had teruggetrokken. Volgens Energy vroeg Eon te grote garanties voor de stroomleveringen.
Vorige week klopte EnergyXS aan bij de DTe met de problemen. De waakhond heeft toen direct met leverancier Eon en aandeelhouder NRE, het stroombedrijf van Eindhoven en omgeving, een gesprek gehad. „Er is toen niets gebleken van ongeoorloofde praktijken”, aldus de woordvoerster van de DTe. Desondanks wil de toezichthouder extra informatie.
De brancheorganisatie van energiebedrijven VOEG betreurt het faillissement van EnergyXS, maar benadrukt dat harde, onderlinge garanties nodig zijn. „Het voorkomt een kettingreactie als een bedrijf failliet gaat”, stelt waarnemend voorzitter S. Lomme van de VOEG. De leverancier van een onderneming in problemen loopt door bijvoorbeeld een bankgarantie minder of geen risico om zelf last te krijgen van geldgebrek.
VOEG waarschuwt de leden wel om niet te veel van de klanten annex concurrenten te eisen. „Een gevaarlijke ontwikkeling zou zijn dat bedrijven steeds grotere garanties aan elkaar vragen”, stelt Lomme. Op die manier kan volgens hem de handel in energie helemaal vastlopen.
In de huidige energiemarkt zijn volgens Lomme veel partijen die met „flinterdunne marges” werken. „Je ziet soms prijzen waarbij je je afvraagt hoe daar nog aan verdiend kan worden”, stelt Lomme, die zelf als energiehandelaar actief is voor grote bedrijven. Toch verwacht hij dat de komende tijd niet meer bedrijven om zullen vallen.
Volgens de Consumentenbond is EnergyXS (60.000 klanten) in de problemen gekomen doordat het veel goedkoper stroom heeft aangeboden dan het bedrijf kon inkopen. De DTe zou er volgens de belangenorganisatie goed aan doen om over te gaan tot jaarlijkse controles om na te gaan of stroomleveranciers hun voortbestaan niet in gevaar brengen.