Wie is de rijke Mexicaan achter het bod op KPN?
APELDOORN – Wie is de Mexicaan die dinsdag via zijn telecombedrijf América Móvil een overnamebod deed op KPN?
Carlos Slim Helu (72 jaar, drie dochters, drie zoons) wil graag weten dat hij handig is met cijfertjes. Zijn biografie op zijn eigen website meet breed uit hoe zijn vader hem en zijn broers en zussen al op jonge leeftijd zakelijk inzicht bijbracht. Ze moesten allemaal een kasboekje bijhouden van hun wekelijkse inkomsten en uitgaven. Toen Carlos twaalf jaar oud was, zou hij al aandelen Banco Nacional hebben gekocht. Dat kasboekje inspireert hem nog steeds: hij schermt er bijvoorbeeld graag mee tijdens interviews.
Slims vader, een gevluchte Libanees die in de eerste jaren van de vorige eeuw ettelijke miljoenen vergaarde met zijn kruideniershandel en investeringen in vastgoed, overleed jong, toen Carlos nog maar 13 jaar oud was. Hij liet al zijn kinderen een bedrag na van 3 miljoen, waarmee ze hun eigen fortuin vergaarden. In vijf decennia bouwde Carlos een vermogen op van 69 miljard dollar, omgerekend 53 miljard euro. Daarmee wint hij het van Warren Buffet en Bill Gates, die eerder de lijst van rijkste mensen van zakenblad Forbes aanvoerden.
Ten tijde van de financiële crisis in Mexico in de jaren tachtig investeerde Slim fors in allerlei staatsbedrijven, die de regering noodgedwongen te koop zette. In 1990 sloeg hij zijn echte grote slag, met de overname van het telecommunicatiebedrijf Telmex van de Mexicaanse regering. Inmiddels is Telmex onderdeel van América Móvil, waarmee Slim zo’n 90 procent de Mexicaanse telecommunicatie in handen heeft, reden waarom nogal wat Mexicanen hem „el monopolista” noemen. Slims machtige arm strekt zich ook uit tot tal van andere bedrijfstakken. Zo zit hij in de mijnbouw, het onroerend goed, de tabaksindustrie, de olie en de bankenwereld. Ook is Slim de op een na grootste aandeelhouder van The New York Times, die hij in 2009 nog een financiële injectie gaf van 250 miljoen dollar.
Carlos Slim wil zich, ondanks –of misschien juist vanwege– het feit dat hij zo puissant rijk is terwijl het gros van zijn landgenoten ver onder de armoedegrens leeft, laten gelden als de man die zich bekommert om de wereld. In maart sprak hij in een interview met Forbes zijn zorgen uit over de financiële crisis in Europa. „Politieke leiders kijken niet naar alternatieve manieren om de problemen op te lossen.” In Slims ogen is dat te allen tijde het laten prevaleren van de vrije markt. Spanje zou er in zijn ogen bijvoorbeeld goed aan doen zijn vele snelwegen te verkopen aan de private sector.
Sinds 2001 investeerde het Carlos Slim Health Instituut al 20 miljoen dollar in orgaantransplantatie in Mexico. Deze filantropische activiteiten hebben alles te maken met Slims privéleven: zijn vrouw stierf in 1991 aan een nierziekte. Bij zijn zoon Patrick werd in 2008 een nierziekte geconstateerd. Zijn broer Carlos schonk hem een nier. Datzelfde deed Slims dochter Vanessa bij haar broer Marco Antonio.
Slim is tevens een groot kunstverzamelaar. Vorig jaar ging een nieuw museum open in Mexico Stad, het Museo Soumaya, waar 3400 van zijn 64.000 kunstwerken gratis te bezichtigen zijn.