Binnenland

Federatief Joods Nederland: Verbied herdenken Duitsers op 4 mei

AMSTERDAM – Federatief Joods Nederland (FJN) stapt opnieuw naar de rechter als er bij een dodenherdenking volgend jaar aandacht wordt besteed aan Duitsers.

Binnenlandredactie
9 May 2012 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 20:58
Foto ANP
Foto ANP

Dat heeft advocaat Loonstein van de Joodse organisatie gezegd, zo meldde de NOS dinsdag.

FJN spande dit jaar met succes een kort geding aan tegen de Achterhoekse gemeente Bronckhorst, die bij de herdenking in Vorden wilde stilstaan bij tien Duitse militairen die daar begraven liggen.

Burgemeester Aalderink van Bronckhorst heeft een week radiostilte ingelast over de commotie rond de dodenherdenking op 4 mei in Vorden. Daarna beslist hij welke stappen hij wil ondernemen tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Zutphen, die hem verbood langs het graf van Duitse soldaten te lopen, aldus een woordvoerster van Aalderink dinsdag.

De herdenking in Vorden trok veel aandacht omdat het plaatselijke comité na de plechtigheid op 4 mei ook langs de Duitse graven wilde lopen. Dat leidde tot verontwaardiging in met name Joodse kringen, die daarop naar de rechter stapten.

Enkele uren voor de herdenking besloot de Zutphense rechtbank tot woede van Aalderink dat hij en andere vertegenwoordigers van de gemeente niet langs het Duitse graf mochten lopen. Volgens de burgemeester kon de rechter hem dat helemaal niet verbieden.

Aalderink zei vrijdag al dat hij het er niet bij wilde laten zitten. Volgens zijn woordvoerster zal hij volgende week bekendmaken welke actie hij onderneemt.

Ook de FNJ zal de komende tijd niet stilzitten. Advocaat Loonstein zei dinsdag dat hij de programma’s van alle dodenherdenkingen van volgend jaar gaat verzamelen. Als er aandacht aan Duitsers wordt besteed, zal Loonstein in overleg treden met het comité. Leidt dat niet tot aanpassingen, dan zal de FJN opnieuw stappen ondernemen.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft vanavond een Nederlands-Duitse viering van de zogenaamde Europadag plaats. Voor het eerst in de geschiedenis is deze door Nederlandse en Duitse 
organisaties samen georganiseerd.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum heeft voor deze avond een aantal Duitse en Nederlandse politici uitgenodigd. PvdA-Tweede Kamerlid Timmermans en zijn Duitse CDU-collega Florens zullen met elkaar in debat gaan over de toekomst van Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer