Binnenland

Provincie grijpt in bij onveilige „zandmotor”

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde zandmotor voor de Haagse kust zorgt voor een gevaarlijke stroming in zee. De provincie Zuid-Holland heeft daarom besloten in te grijpen bij het experimentele schiereiland, dat is aangelegd voor verdediging van de kust. Halverwege het eiland wordt een sleuf gegraven die de zee met de lagune verbindt, liet een woordvoerster van de provincie dinsdag weten.

8 May 2012 17:32Gewijzigd op 14 November 2020 20:57

Doordat de punt van de zandmotor onder invloed van wind en golven naar de kust is gegroeid is er een geul (een zogenoemde ‘zwin’) ontstaan. Die zorgt voor een gevaarlijke stroming voor zwemmers tussen Kijkduin en Ter Heijde. Om die situatie op te lossen, verbindt de provincie de punt van het eiland aan het vasteland. Dat gebeurt door stenen in zee te storten die worden afgedekt met zand. Daarnaast moet de nieuwe sleuf druk van de ketel halen. De aanpassingen moeten voor komend weekeinde klaar zijn.

„Het principe van de zandmotor is ‘bouwen met de natuur’. Dit houdt in dat wind, golven en stromingen hun werk doen’‘, legt de zegsvrouw dinsdag uit. ,Het afsluiten van de geul en het graven van een nieuwe geul grijpt in op dit natuurlijke proces. Het belang van veiligheid staat echter voorop.’‘

,De provincie heeft toestemming van Rijkswaterstaat gekregen om tijdelijk de geul te dichten omdat ook voor het Rijk de veiligheid vooropstaat’', aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. ,Na het badseizoen herstelt de provincie de situatie weer. Zo krijgt de stroming weer vrij spel. De verwachting is dan ook dat de tijdelijke maatregel geen grote gevolgen heeft voor de proef met de zandmotor.”

Tussen Ter Heijde en Kijkduin is 21,5 miljoen kuub zand aangebracht. Wind, golven en stroming verspreiden dit zand langs de kust. Die groeit zo op natuurlijke wijze aan, waardoor de kust veiliger moet worden en er een nieuw natuurgebied ontstaat. Daarnaast is het met de komst van de zandmotor niet meer nodig elke 5 jaar zand op de kust te spuiten. Dit scheelt in de kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer