Binnenland

Wereldprimeur voor waterzuivering Epe

EPE – In Epe is dinsdag de eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie geopend die werkt via een nieuw principe. De zogenoemde Neredatechnologie maakt het mogelijk om afvalwater energiezuinig te zuiveren en te voldoen aan steeds strengere eisen voor afvalwater.

Wetenschapsredactie
8 May 2012 15:56Gewijzigd op 14 November 2020 20:58
Willem-Alexander opent waterzuivering Epe. Foto ANP
Willem-Alexander opent waterzuivering Epe. Foto ANP

Prins Willem-Alexander zette door aan een koord te trekken een miniatuurversie van de zuiveringsinstallatie in bedrijf en hij onthulde een kunstwerk.

De nieuwe waterzuiveringsmethode werd ontwikkeld door de Technische Universiteit (TU) Delft. Om haar in de praktijk te testen, stond er de afgelopen jaren proefopstellingen bij verschillende waterzuiveringsbedrijven in het land. De waterzuiveringsinstallatie in Epe is de eerste in de wereld die op grote schaal gebruikmaakt van de Neredatechnologie.

Voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe installatie –drie grote, ronde bassins– werkten drie partijen nauw samen: de TU Delft, advies- en ingenieursbureau DHV en waterschap Veluwe.

Dankzij de nieuwe technologie neemt de rioolwaterzuivering veel minder ruimte in. Daardoor kan er miljoenen worden bespaard op de bouwkosten.

Het proces kost ook minder energie. Met Nereda zuiveren korrels boordevol bacteriën het afvalwater. Een traditionele waterzuivering maakt gebruik van bacteriën die vlokken vormen.

Het voordeel van de korrels is dat ze snel bezinken. Ze zijn daarmee eenvoudig te scheiden van het gezuiverde water.

Met korrelslib kan het hele waterzuiveringsproces dan ook plaatshebben in één tank, terwijl afvalwater tot nu toe door een hele zuiveringsinstallatie rondgepompt moest worden.

Doordat het niet meer nodig is om de –voor waterzuiveringsinstallaties zo typerende– grote, ronde bezinkbakken te bouwen, neemt een Neredazuiverings­installatie de helft tot driekwart minder grond in beslag.

Bovendien kan een installatie die met Neredatechnologie werkt naar verwachting zo’n 30 procent energiezuiniger opereren, omdat het water niet van het ene naar het andere bassin hoeft te worden gepompt.

De bacteriekorrels blijken het huishoudelijk afvalwater bovendien beter te zuiveren dan traditionele technieken. „De normen voor de hoeveelheid fosfaat en stikstof in het geloosde water zijn voor de installatie in Epe al strenger dan gebruikelijk omdat we lozen op de dorpsbeek”, zegt Douwe Jan Tilkema van waterschap Veluwe. „Met Nereda blijven we daar zelfs nog onder.”

In de loop van het jaar zal een nieuwe waterzuiveringsinstallatie met Neredatechnologie openen in Dinxperlo (Gelderland). In Vroomshoop (Overijssel) zal de techniek worden toegepast in een bestaande, traditionele installatie, zodat een hybride vorm ontstaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer